En vägg full med meddelanden till offren och deras anhöriga. Foto: TT

Höghuset i London började brinna – hon ringde sin mamma och tog farväl

Uppdaterad
Publicerad

Italienarna Gloria Trevisan, 27, och Marco Gottardi, 28, ringde sina föräldrar när rök trängde in i lägenheten. Trevisan tackade sin mamma för allt hon hade gjort för henne innan samtalet bröts. Pojkvännen ringde sin pappa.

– Det finns inget hopp om att hitta dem vid liv, säger Trevisans familjeadvokat till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Det kommer att ta flera månader innan vi får veta vad som orsakat branden i Grenfell Tower i London tidigare i veckan, och varför den spreds så snabbt. Teorierna är många och de ska nu uteslutas en efter en.

Londons brandmän kämpar för att göra vad som är kvar av Grenfell Tower tillräckligt säkert för att kunna ta sig in och göra en grundlig genomsökning. Sökandet efter saknade är en prioritet, men hoppet att hitta några överlevande finns egentligen inte, säger brandmästare Dany Cotton.

Brand i Grenfell Tower i London

LÄS MER: Aktionsgrupp varnade för brandrisken

30 personer har bekräftats döda i branden. Grenfell Tower hade 120 lägenheter och uppemot 600 boende. Exakt hur många som saknas vet man ännu inte, men bland dem finns hela familjer, barn som kommit bort från sina föräldrar och ett italienskt par.

Många familjemedlemmar fick under natten samtal från sina anhöriga som bodde i byggnaden, som berättade att de hade svårt att ta sig ut och hade blivit tillsagda att stanna där de var.

”Tackade för allt”

Italienarna Gloria Trevisan, 27, och Marco Gottardi, 28, var nyinflyttade i huset och bodde på 23:e våningen. Trevisan blev färdigutbildad arkitekt i höstas och flyttade till London från Italien för att jobba, berättar hennes pappa i italienska medier. Hon ringde sin mamma vid klockan 3:30 och tackade för allt hon hade gjort för henne innan samtalet bröts.

Hennes pojkvän Marco Gottardi var i telefon med sin pappa och berättade att deras lägenhet var full av rök innan även deras samtal bröts.

– De sa hej då i telefonen. Det finns inget hopp om att hitta dem vid liv, säger Trevisans familjeadvokat till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

LÄS MER: Storbrand i London – Detta har hänt

I huset bodde också Farah Hamdan, hennes make Omar Belkadi och deras tre barn. Familjen befann sig på 20:e våningen när branden bröt ut. Farah ringde sin syster kort efter och berättade att de blivit tillsagda att stanna där de var. Sedan dess har familjerna inte hört något från henne och hennes make. Två av barnen har hittats på sjukhus, men det tredje, sex månader gamla Leena, saknas fortfarande.

12-åring kom i från familjen

Flera andra boende fick också höra att de skulle stanna där de var. Familjen Wahabi bodde på 21:e våningen och pappa Abdulaziz ringde sin syster mitt i natten för att tala om att det brinner.

– Han blev tillsagd att de alla skulle stanna i lägenheten, i samma rum, och lägga handdukar under dörren, säger hon till The Guardian.

LÄS MER: ”Jag tog min dotter i handen och rusade ut”

Båda föräldrarna och deras tre barn saknas.

12-åriga Jessica bodde på 20:e våningen. Under natten kom hon ifrån sin familj och ringde sin mamma vid 01:30 när hon befann sig i trapphuset. Familjen har inte kunnat nå henne sedan dess.

Hörde att hon skulle vara kvar

Francis Dean fick ett samtal från sin syster Zainab som var kvar i sin lägenhet på 14:e våningen med tvåårige sonen Jeremiah. Han försökte få henne att lämna det brinnande huset, men även hon hade hört att hon skulle stanna. En brandman som stod vid Dean lånade telefonen för att lugna Zainab, men när han gav den tillbaka sa han ”säg till henne att du älskar henne”.

– Jag visste då att jag skulle befara det värsta, säger Dean till The Guardian.

LÄS MER: Här skänker Londonborna mängder till de drabbade

Många liknande historier berättas av familjer som var i telefon med sina nära och kära medan huset brann. Branden rasade som värst i Grenfell Towers översta våningar och det kommer att ta tid att identifiera de döda.

Troligtvis kommer det att ske genom att matcha familjemedlemmars DNA med kropparna som hittas. Trösten är att man brukar lyckas även om kropparna är i dåligt skick, säger utredaren Emma Wilson.

– Utredarna kommer inte sluta förrän de hittat alla som saknas och tros ha varit kvar. De kommer kolla hela huset. De kommer hitta alla som var kvar, säger hon.

Samtidigt ska anledningen till branden utredas och det kan ta månader eftersom teorierna är många. Allra först måste man hitta punkten där branden började, sedan ska allt som fanns i det rummet identifieras. Det skulle kunna röra sig om ett elfel i en maskin, att någon anlagt branden med flit eller vårdslöshet.

LÄS MER: Missnöjet växer efter branden i Grenfell Tower

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet