Både privatpersoner och lokala organisationer har ställt upp för de som drabbades av branden i höghuset i Kensington. Foto: TT/Skärmdump

Här skänker Londonborna mängder till de drabbade

Publicerad

Kläder, mat, vatten – och pengar. Samhället har slutit upp bakom de drabbade av branden i västra London. I kyrkor och sporthallar samlas invånarna för att hjälpa till.

Nattens brand i Grenfell Tower i London är enligt räddningstjänsten en av de svåraste husbränderna man vittnat om. Efter branden har flera kriscenter upprättats på olika platser i Kensington. En av lokalerna är The Harrow club som sedan klockan tre i natt, lokal tid, tagit emot människor som förlorat sitt hem.

Under dagen har Londonborna strömmat in till lokalen för att lämna mat, blöjor, skor, leksaker och toalettartiklar till de drabbade. Enligt The Guardian är ett rum fyllt av vattenflaskor som skänkts. 

Brand i Grenfell Tower i London

”Har förlorat allt”

– Hela samhället har helt enkelt kommit ut för att hjälpa. Folk kommer med saker och stannar kvar för att hjälpa till att sortera dem. Människor i Grenfell Tower har helt enkelt förlorat allt, och de är sannolikt inte försäkrade, säger styrelseordförande vid klubben Les Roberts till den brittiska tidningen.

Enligt tidningen har flera öppna center fått stoppa gåvomottagningen – för att de inte haft plats att ta emot allt.

Brittiska journalisten Harriet Sherwood befinner sig i en sporthall där mängder av skor donerats efter branden. Foto: Twitter

LÄS MER: Detta har hänt

En av journalisterna på The Guardian är på plats vid Metodistkyrkan på Lancaster Road där människor lämnat in stora mängder kläder.

”Otrolig respons från samhället” skriver The Guardians journalist som är i Metodistkyrkans lokaler i London där kläder sorteras. Foto: Twitter

Kyrkor håller öppet

I St Clements kyrka har prästen Alan Everett försett människor med vatten, frukost, te och kaffe hela dagen. De kommer också att hålla öppet över natten för de som saknar sovplats, säger han till BBC.

Förutom kyrkor har också flera moskéer och tempel har öppnat sina lokaler för de evakuerade.

”De Sikhiska templen i London har börjat samla in och dela ut kläder, leksaker, toalettartiklar för de evakuerade i Greenfell Tower” skriver en av de aktiva inom den Sikhiska samfundet i London. Foto: Twitter

Samlat in miljoner

Flera insamlingar har också startats för att samla in pengar. På sidan Gofundme, där privatpersoner kan starta insamlingar, har minst fyra personer eller organisationer tagit initiativ till att samla in pengar.

I den största har, i skrivande stund, nästan 2.000 personer samlat in 52.000 pund – över en halv miljon i svenska kronor. Sammanlagt har över 1.300.000 kronor skänkts till de drabbade i de fem insamlingarna — en siffra som hela tiden ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet