Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storbrand i höghus i västra London

Uppdaterad
Publicerad

Minst 30 personer har omkommit i branden i 24-våningshuset Grenfell Tower i västra London. 18 personer är allvarligt skadade. Sökningsarbetet kan ta veckor – byggnadens osäkra huskropp riskerar räddningspersonalens säkerhet.

Dramatiska scener utspelade sig när 24-våningshuset i västra London fattade eld natten till onsdag. I desperation försökte människor att ta sig ut ur byggnaden samtidigt som räddningstjänst, ambulanspersonal och polis febrilt arbetade – och fortfarande arbetar – med att rädda människor från branden och samtidigt få kontroll på den – som sträckte sig från andra våningen till taket. Inte förrän på onsdagskvällen lyckades räddningstjänsten nå den högsta våningen, där elden fortfarande brann.

LÄS MER: ”Jag tog min dotter i handen och rusade ut”

Säkerhet försvårar genomsökning

På torsdagen meddelade brandchefen Dany Cotton att en fullständig genomsökning av huset kan ta veckor. Delar av byggnadens huskropp bedöms vara för osäker för en genomsökning att göras ohindrat.

– Tills det att vi kan garantera byggnadens säkerhet, vill jag inte riskera räddningspersonalens säkerhet, sa Cotton till ITV på torsdagen.

Dödssiffran väntas stiga

Polisen uppger att 30 personer omkommit i branden och att dödsiffran väntas stiga ytterligare. 34 personer vårdas på sjukhus runtom i London för sina skador, varav 18 uppges vara allvarligt skadade. Enligt polisen ligger branden på en skala man ”inte sett på år”, rapporterar AP.

– Det viktiga nu är att identifiera och lokalisera alla boende. Det här kommer bli en lång operation, inte bara i dag och inte bara i natt, säger polischefen Stuart Cundy.

På onsdagen gick Cundy ut med ett uttalande där han uttryckte sina sympatier till de drabbade.

”Våra tankar går till alla som drabbats i denna chockerande brand vid Grenfell Tower”, sade han då.

LÄS MER: Här skänker Londonborna mängder till de drabbade

Storbritanniens premiärminister Theresa May uttrycker djup sorg för de personer som mist livet i branden, rapporterar Reuters.

Ett vittne berättar för BBC:s Radio 5 att aska yr genom luften.

– Jag är hundra meter bort och jag är helt täckt av aska. Det är fruktansvärt, jag har sett någon blinka med ficklampor på översta planet och de kan uppenbarligen inte ta sig ut.

Människor skrek på hjälp

Vittnen beskrev hur de hörde människor ropa på hjälp inifrån huset.

Under lång tid fanns en oro att byggnaden skulle kollapsa, men vid lunchtid på onsdagen konstaterade en byggnadsingenjör att det inte finns någon risk för det.

Det finns ännu inga uppgifter om vad som ska ha orsakat branden.

Det var vid 01:15-tiden brittisk tid, alltså kl 02.15 svensk tid som polis larmades till Latimer Road i White City, strax intill Notting Hill i västra London där branden rasade för fullt. Ett stort antal personer räddades tidigt ur huset där fler än 200 personer bor. 200 brandmän och rökdykare har arbetat med släckningsarbetet. Huset som är byggt på 1970-talet har nyligen genomgått stora renoveringar och en aktionsgrupp av hyresgäster har varnat för brandrisken i det stora huset.

LÄS MER: Storbrand i London – Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet