En aktionsgrupp påtalade ökad brandrisk med skräp som samlats under husets renovering. Foto: Foto: Grenfell Action Group

Aktionsgrupp varnade för brandrisken under renoveringen

Uppdaterad
Publicerad

Grenfell Action Group varnade för brandrisk under renoveringen av höghuset. I sin blogg uppmärksammade de risken med för få utgångar och blockerade korridorer på grund av skräp som samlats i huset.

Grenfell Tower som byggdes 1974 har det senaste året genomgått omfattande renoveringar. Huset skulle få ett helt nytt värmesystem, dubbla fönster och även renoveras exteriört.

Påtalat brister

Grenfells aktionsgrupp som bildades 2010 har i upprepade inlägg påtalat brandrisken under renoveringen. I en blogg från den 24 januari 2016 skriver gruppen om problemen med utgångar:

”Detta är särskilt oroande eftersom det bara finns en ingång och en utgång till Grenfell Tower under renoveringsarbetet. Risken för brand i de gemensamma utrymmena törs man inte tänka på – hyresgästerna kan bli instängda i huset utan en väg ut.”

Aktionsgruppen klagade på att hyresvärden tillät att högar av skräp och även gamla madrasser, fick samlas i gångar och korridorer under renoveringsarbetena, som avslutades förra året.

LÄS MER: Storbrand i höghus i västra London

Skräp tagits bort

Efter flera påstötningar röjde hyresvärden bort skräpet. Det är oklart om problemen med in- och utgångar som aktionsgruppen påtalat har något samband med branden eller påverkat hyresgästernas möjligheter att ta sig ut. Gruppen hävdar i dag att de inte fått gehör för sina varningar om bristande säkerhetstänkande.

SVT Nyheter har ännu inte fått någon kommentar om aktionsgruppens kritik från hyresvärden eller ägarna till huset.

LÄS MER: Vittne till branden: ”Jag hörde människor ropa på hjälp”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet