Överlevare från Grenfell tröstar varandra i samband med en nationell minnesceremoni vid St Paul's Cathedral i centrala London 14 december 2017. Foto: TT

Grenfell Tower: Fyra av fem familjer fortfarande utan bostad

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått mer än ett halvår sedan branden på Grenfell Tower i västra London skördade 71 liv – 18 av dem barn. Men fyra av fem familjer är fortfarande i behov av boende. Hälften väntas fira jul i akutboende.

Två dager efter branden lovade den brittiska premiärministern Theresa May att samtliga berörda familjer skulle få nya bostäder inom tre veckor.

I november lovade kommunen Royal Borough of Kensington och Chelsea (RBKC) att samtliga som överlevde branden skulle få flytta in i ett nytt hem före jul.

Hälften väntas fira jul i hotel

Drygt sex månader efter branden i 24-våningshuset Grenfell Tower i västra London är fyra av fem familjer fortfarande bostadslösa, och letar efter permanent boende.

Nästan hälften av de 210 berörda familjerna väntas fira jul i hotel.

Tasha Brade, 27, jobbar som volontär åt support-nätverket Justice4Grenfell. Foto: Theo McInnes

– Att endast 20 procent av familjerna är permanent bosatta nu sex månader efter branden är en skam. Vi bor i den rikaste kommunen i Storbritannien, säger Tasha Brade, 27, som bor i norra Kensington, fem minuters promenad från Grenfell Tower.

Kommunen RBKC säger, däremot, att vissa familjer inte är redo att flytta än, och att man köpt 250 bostäder och kommit med 450 erbjudanden till drygt 200 hushåll.

Enligt RBKC kommer hemmen vara fullt möblerade med gardiner och vitvaror utan extra kostnad, inklusive en klumpsumma på 10.000 pund för en ”nystart”. Hyra och ”huvudsakliga” kostnader skulle betalas i ett år, och därefter kommer hyran inte överstiga nivån som man betalade i Grenfell.

Men enligt brittiska The Guardian har berörda familjer understrukit att de inte behöver pengar eller ägodelar för att de inte är fattiga. Det viktigaste är ett hem för familjen.

Upprättelse och offentlig utredning

Premiärministern Theresa May drog igång en statlig utredning för att ta reda på exakt vad som hände, och vem eller vilka som bär skulden för tragedin.

– Det är avgörande att offren för den här förskräckliga tragedin får upprättelse, och för familjerna som lidit så oerhört, sa May i augusti.

Men det är många som inte litar på myndigheterna och den statliga utredningen – som leds av domaren Sir Martin Moore-Brick – dels för att många minns hur överlevare lämnades utan stöd från myndigheterna den första tiden efter branden.

En man håller en banderoll vars budskap är att offren för Grenfell-branden står helt själva, utan hjälp från myndigheterna. Foto: TT

Men också för att utredningen leds av en ensam domare, och inte en panel där personer med relevanta bakgrunder, expertis och riktiga erfarenheter av hur det är att bo i och runtomkring Grenfell Tower.

I skrivandes stund har fler än 22.000 personer skrivit på ett upprop som kräver ökad inkludering i utredningen.

– Det är ytterst nödvändigt att överlevare och berörda familjer får ta central plats i utredningen. Det är avgörande för att återvinna allmänhetens förtroende, säger Tasha Brade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet