Tasha Brade, 27, jobbar som volontär åt support-nätverket Justice4Grenfell. Foto: Theo McInnes

Tasha Brade efter Grenfell-branden: ”Jag är fortfarande arg”

Publicerad

Sex månader efter branden i Grenfell Tower har berörda familjer inte fått upprättelse, och fyra av fem familjer har inte tilldelats permanenta bostäder.
– Det är en skam. Vi bor i den rikaste stadsdelen i Storbritannien, säger Tasha Brade, som var på plats vid branden den 14 juni.

– Jag bor i norra Kensington, drygt fem minuter från Grenfell Tower. Jag har växt upp och bott i området i 27 år och lekte i Grenfell Tower som barn, säger Tasha Brade.

Hon jobbar i dag som volontär på support-nätverket Justice4Grenfell och var på plats den 14 juni 2017, då höghuset fattade eld och 71 personer miste livet.

Skapade lista på sovplatser

– Det var inte förrän min morbror skrev ”jag hoppas inte du känner någon som bor vid höghuset” som jag insåg vad som hände. Jag satte på nyheterna och inom några minuter hade jag och min pojkvän lämnat vårt hem.

När Tasha Brade kom fram till Grenfell Tower stod det i lågor och det var totalkaos. I några minuter stod stod hon och såg på i chock.

– Sen gick jag till handling. Jag hittade papper och penna och började samla på mig namn på människor som kunde tänka sig erbjuda sovplats åt överlevare. CNN postade min e-postadress på sitt Twitterkonto och jag fick massor med erbjudanden.

Hennes lista växte till hundratals namn, men det fanns ingen från kommunen på plats som kunde ta emot den. Två dagar senare, medan hundratals överlevare sov på golvet i en gympasal, fick hon reda på att kommunen tagit emot hennes lista men att inte en enda person hade kontaktats. Hon hade samlat över 200 namn.

Hälften firar jul på akutboende

– Jag är fortfarande väldigt arg, säger Tasha Brade, och säger att det är skamligt att endast 20 procent – drygt 45 familjer av 2010 – har tilldelats permanent boende, sex månader efter branden.

Enligt support-nätverk som Grenfell United och Justice4Grenfell kommer drygt hälften av de berörda familjerna fira jul på akutboende – oftast i form av hotel. 

– Den här julen kommer människor inte bara bo på hotel, de kommer även ha tomma platser runt borden, missade samtal på juldagen från nära och kära och ingen möjlighet att laga julmiddag, säger Tasha Brade och tillägger:

– Varje människa i dagens Storbritannien borde ha en trygg, säker och anständig bostad, där man kan bilda familj och planera för farmtiden. Det är väl en mänsklig rättighet för alla?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet