Se de senaste bilderna från Grenfell Tower. Foto: TT

Missnöjet växer efter branden i Grenfell Tower

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter den tragiska höghusbranden i västra London finns fortfarande många frågetecken. Det saknas fortfarande personer och dödstalet förväntas stiga, samtidigt har många familjer blivit hemlösa. En sak är dock säkert och det är att missnöjet, ilskan och besvikelsen är utbredd.

– Det är den rikaste stadsdelen i vårt land som behandlar sina invånare på det här sättet. Kalla det vad det är, det är corporate manslaughter och det borde ske arresteringar. Det är en skandal, det sa Labourpolitikerna och parlamentsledamoten David Lemmy i en intervju i radiokanalen BBC 4 på morgonen.  

Corporate Manslaughter är en juridisk term som innebär att ett företag eller en organisation kan dömas för vållande till annans död.

Brand i Grenfell Tower i London

”Helt oacceptabelt”

Lemmy menar att höghusen som byggdes på 70-talet borde ha rivits för längesen då de saknar bra utrymningsvägar och sprinklers.

– Det är helt oacceptabelt att vi låter det här hända i Storbritannien, att folk förlorar livet på det här sättet, sa David Lemmy som gästade radioprogrammet eftersom han under gårdagen själv efterlyste en vän till familjen som saknas efter branden. 

LÄS MER: Många saknas fortfarande efter storbranden

Ilska och frustration

Många personer som drabbats av branden direkt eller indirekt uttryckte under gårdagen sin ilska och frustration. Dels över de boendes varningar om brandrisker som gått obesvarade från fastighetsägarna och lokala politiker, men också över räddningsinsatserna som till största del fått skötas av frivilliga och hjälporganisationer.

LÄS MER: Aktionsgrupp varnade för brandrisken

– Det har inte funnits någon form av lokal krisenhet och ingen koordination, som vi har förstått det, berättar frivilligarbetare Ian Pilcher för The Guardian.

– Människorna som dog och förlorade sin hem, gjorde det för att de var fattiga. Vi är i ett av de rikaste områdena, inte bara i London utan i världen. Upprepade förfrågningar var ignorerade. Rika människor skulle aldrig leva i byggnader utan ordentlig brandsäkerhet, det säger musikern Akala till Channel 4 News.

Boris Johnson: ”Dra åt helvete”

På sociala medier har många britter uttryckt sitt missnöje under natten och morgonen. Bland annat uppmärksammas det att flera brandstationer i området har stängts ner. Många lägger ansvaret på Londons föredetta borgmästare Boris Johnson, och ett för Johnson olyckligt klipp har fått stor spridning. 

I en utfrågning kring nedskärningar inom brandkåren tappar Johnson tålamodet och ber Labour politikerna Andrew Dismore att ”get stuffed” (ungefär dra åt helvete). Johnson ber om ursäkt direkt, men klippet ses som ett exempel på arrogans bland de politiker som drivit igenom nedskärningar av brandkåren i London.

Kritik har även riktats mot både Theresa May och Jeremy Corbyn för att försöka slå mynt av branden för att plocka politiska poänger.

DETTA HAR HÄNT: Storbranden i Grenfell Tower

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet