Familjen Wiese. Kari och Eric, tillsammans med fem av barnen. Foto: Erika Bjerström

Medelklassen: Förlorarna efter krisen i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens kongressval i USA är viktigare än presidentvalet för vanliga amerikaner. Nu ska de rösta fram de kongressledamöter som ska bestämma över skola, sjukvård, skatter och försvarsutgifter. Och det är mycket som står på spel. Trots att de ekonomiska hjulen snurrar allt snabbare så är den amerikanska  medelklassfamiljen förloraren. Lönerna ligger på samma nivå som 1989.

Familjen Wiese ser på ytan ut som den ideala amerikanska medelklassfamiljen. Med hjälp av sin gudstro och hårt arbete trodde de länge att de skulle fortsätta öka sina inkomster och förverkliga drömmar.

SVT besöker dem en vanlig tisdagkväll när alla hjälps åt att förbereda tacos. De har fyra barn och för tillfället också två fosterbarn. Tonen är artig, alla söner är pojkscouter.

Mellanårsval i USA

Krisen även här

Vad som inte uppenbart vid första ögonkastet är hur Kari och Eric ligger sömnlösa om nätterna. Avgifterna för college har gått upp kraftigt och liksom många andra medelklassfamiljer tvingades de – när krisen tog till- att ta av de små besparingar de hade för barnens utbildning. Dessutom har huspriserna inte hämtat sig efter den ekonomiska krisen, så deras livs största investering, huset, har tappat i värde.

– Min lön räknas upp med en knapp procent om året, och det är lägre än både konsumentprisindex och sjukvårdskostnader, berättar Eric Wise som är statligt anställd militär.

Kari är psykolog men har inget arbete för tillfället.

Många av politikernas valkampanjfilmer handlar just om att nå medelklassen och få deras röst. Det är ett välkänt faktum att medelklassen är hårt trängd ekonomiskt och politiker tävlar i att lova skattelättnader och större konsumtionsutrymme.

”Varken tillräckligt rika eller fattiga”

Den amerikanska medelklassens kris är också på ett sätt hela världens, de har i decennier varit den globala konsumtionsmotorn. Men inte längre-  facit efter sex år med president Obama är att de fattigaste fått det bättre tack vare sjukvårdsreformen och nya, visserligen lågbetalda , jobb att söka.  De rika har blivit ännu rikare. 

– Vi är varken tillräckligt rika eller fattiga, konstaterar Kari Wiese.

– Vi kan inte komma ifråga för gratis utbildningsstipendier för våra barn, men vi har heller inte råd att erbjuda dom de fina universitet som de skulle kunna komma in på, för de har bra betyg. Vi får spara och prioritera.

Inför tisdagens val hoppas dom att republikanerna vinner bägge kamrarna så att fyra års politiskt dödläge bryts. Rimligare universitetsutgifter är ett av valets viktigaste frågor. Amerikanska studenter har aldrig varit så skuldsatta som nu. Studenter hade 2013 över tusen miljarder amerikanska dollar i skulder, en 70 procentig ökning på bara tio år.

”USA sviker de unga”

Med fyra biologiska barn har de ingen aning om hur de ska kunna ha råd att betala sina barns collegeutbildningar, något som den amerikanska medelklassfamiljer i decennier tidigare tagit sig råd till.

En lösning är att barnen väljer universitet utomlands, de är ofta billigare.

– Jag tycker att USA sviker de unga och allas vår framtid. Landet är skuldsatt och betalar inte av sina skulder, dessutom tvingar i våra barn att skuldsätta sig innan de ens börjat jobba, säger Eric Wiese.

För höga förväntningar?

Men statsvetare anser att Eric och Kari är ett exempel på medelklassens orealistiska förväntningar.

– Dom hade väl stora, fina platt-tv? Mobiltelefoner? Ett fint hus? frågar professor Stephen Wayne på Georgetown University.

– Vad de beklagar sig över är att de inte har råd att skicka sina barn till Harvard och sen själva gå i pension tidigt. Och det är politikernas fel, de har skapat falska förhoppningar genom att prata om den ” amerikanska drömmen”. Det kommer inte att gå, flertalet kommer inte att nå dit, konstaterar han men påpekar samtidigt att både mat- och bensinpriser sjunkit kraftigt på senare år och att arbetslösheten ligger under sex procent. Allt är inte nattsvart.

Valde pensionen

Kari och Eric snålar i vardagen, jagar extrapriser, har bara råd med kortare bilsemestrar och har meddelat sina barn att de själva kommer att få bekosta sina utbildningar.

Familjen Wiese har en högre levnadsstandard än dom flesta i världen kan drömma om . Men sett ur deras perspektiv har drömmen gått i kras. De kan inte erbjuda sina barn det dom själva fick, t ex utlandssemestrar i Europa och fina universitetsutbildningar.

– Jag var ganska tidigt tvungen att göra ett val, att spara till min pension eller spara till mina barns universitetsutbildningar, berättar Eric Wiese.

Vad valde du?

– Att spara till min pension.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA

Mer i ämnet