Apple vann i domstolen mot Samsung

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk jury gav natten till lördag svensk tid segern till Apple

i det omtalade målet mot Samsung.

Efter tre dagars överläggningar var juryn klar och meddelade att man kommit fram till att flera av Samsungs telefoner och läsplattor är kopior av Apple-produkter, däribland Epic 4G och Galaxy. Därmed står vägen öppen för Apple att begära att de produkterna inte får säljas i USA.

– Det var en gigantisk seger, en förkrossande seger, sa den kaliforniska universitetsprofessorn Brian Love till Mercury News.

Apple vs Samsung

Beslutet är definitivt

Apple fick i princip allt de bad om. Samsung hade i sin tur stämt Apple för överträdelser av olika patent, men juryn fann att Apple inte brutit mot några Samsung-patent. Beslutet är definitivt och lär bli svårt att överklaga eller ogiltigförklara. Domaren och juryn har varit mycket noggranna i förarbetet.

– Beslutet kommer att bli svårt att rubba, sa Stanford-professorn Mark Lemley. Det är tydligt att juryn tog sitt arbete mycket allvarligt.

Skadeståndet kan tredubblas

Nu ska domare Lucy Koh bedöma ifall kopieringen skett medvetet och ”illvilligt”. Om så är fallet har Apple möjlighet att tredubbla skadeståndet till 3 miljarder dollar, cirka 19 miljarder svenska kronor.

Domen sänder också ett skarpt budskap till samtliga mobiltillverkare. Framöver gäller det att se till att produkterna inte liknar Apples produkter alltför mycket. Och beslutet kan innebära stora problem för Googles många partners som tillverkar telefoner med operativsystemet Android från Google, däribland HTC, LG och Sony.

Apples juridiska ombud Michael Jacobs meddelade att man kommer att försöka blockera Samsungs produkters försäljning i USA inom sju dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apple vs Samsung

Mer i ämnet