Miljardfrågan gäller om Samsung-luren (till vänster) är för lik telefonen från Apple (till höger) – och om man i så fall kopierade medvetet. Foto: Scanpix

Miljarddom nära i målet mellan Apple och Samsung

Uppdaterad
Publicerad

Tiotals miljarder står på spel i teknikgiganternas spektakulära rättegång.

Under natten till lördag svensk tid väntas juryn i den uppmärksammade domstolsstriden mellan Apple och Samsung lämna sitt avgörande.

Apple kräver drygt 18 miljarder kronor i ersättning för förlorad inkomst – samt förbud mot att Samsung ska få sälja flera av sina produkter i USA. Samsung kräver i sin tur drygt tre miljarder kronor för patent de anser att Apple har överträtt.

Apple vs Samsung

Anklagas för att ha kopierat

Apple har anklagat Samsung för att ha kopierat både formgivning och funktionalitet från Iphone och Ipad. Samsung har försvarat sig genom att säga att Apple inte kan patentera grundläggande former  – som rundade hörn på en pekskärm.

Som huvudargument har Apple främst fört fram en jämförelse mellan de mobiler Samsung sålde innan Iphone släpptes, och hur de såg ut efter. Men Samsung menar att Apples listor över telefoner är felaktig och att Samsung själva var inblandade i att tillverka pekskärmar med fyrkantiga små symboler på innan Iphone släpptes.

Omstritt memo del av bevisningen

Apple har också refererat till ett internt memo där Samsung-chefer uttrycker att Iphone skapat en ”design-kris” inom Samsung, och att det är dags att sluta kopiera Nokia för att istället titta på Iphone.

”All den här tiden har vi ägnat all vår uppmärksamhet åt Nokia... men när vår användarupplevelse jämförs med den oväntade konkurrenten Apple Iphone blir skillnaden som mellan himlen och jorden. Det är en design-kris.”

Hela memot finns här. Bland citaten från Samsung-cheferna finns också ett som översatt lyder ungefär: ”låt oss göra någonting som Iphone”.

Toppchefer vittnade

Apple har skickat in det tunga artilleriet och låtit flera av bolagets toppchefer vittna under ed. Deras uttalanden har studerats i detalj inom teknikpressen och låtit avslöja mängder av information kring hur det vanligtvis så hemliga bolaget opererar. Samsung har låtit bli att skicka över sina toppchefer från Sydkorea till Kalifornien och istället till stor del låtit advokaterna föra deras talan, något de fått kritik för som ”fega”.

Kan påverka alla mobiltillverkare

I sin helhet kan domen vara avgörande för många bolag inom mobil- och läsplattebranschen. Om Apple får sin vilja igenom måste övriga tillverkare som vill sälja sina apparater i USA se till att deras produkter inte liknar Apples alltför mycket.

Den farhågan går redan att skönja i formgivningen på Samsungs senaste produkter. De har bland annat anklagats för att ha formgivits av en kommitté av bolagets advokater snarare än ingenjörer och formgivare, med olika element som adderats för att skilja produkterna från Apples.

Samsungs läsplatta Galaxy Tab, till exempel, som i en tidigare version var svår att skilja från Apples Ipad kommer nu ut i en variant med flera olika material och färger som omsluter skärmen – till synes för att undvika sammanblandning.

Skulle skapa svallvågor

Om juryn dömer till Apples fördel skapar det svallvågor bland alla mobiltillverkare, inklusive Apples konkurrent Google (som tillverkar operativsystemet Android). Finner juryn att Apple har rätt till funktioner som att en skärm kan känna av flera fingrar på en gång befinner sig plötsligt i princip alla mobiltillverkare i Apples skottlinje – och kan behöva betala stora summor per såld telefon till Apple (om de vill sälja dem inom USA:s gränser).

Unika uppfinningar eller naturlig utveckling?

Apple kan också argumentera att de var först med vissa funktioner i användargränssnittet. I princip alla ”smarta” mobiler använder sig av flera av navigations-metoderna som introducerades på Iphone 2007.

Apple menar så klart att dessa funktioner är grundläggande uppfinningar, deras motståndare menar snarare att det är en helt naturlig och självklar utveckling och inget som Apple bör ha patent på. Det är alltså högst troligt att Googles ledning spänt inväntar resultatet, men man har i dagarna föregått vissa av frågorna genom att låta det nyinköpta dotterbolaget Motorola stämma Apple för överträdelser av ett antal mobilrelaterade patent.

Apple-förlust mindre kännbar

Om juryn däremot dömer till Samsungs fördel kan man kanske vänta sig fler mobiler och läsplattor som är svåra att skilja från Apples, utseendemässigt. Det handlar dock om mer än de nuvarande produkterna. Inom kort väntas Apple släppa nya apparater och domslutet kan ha stor effekt på hur länge bolaget kan räkna med att vara ensamma om de eventuella nya funktioner de i så fall introducerar.

Apple-vinst kan innebära fler mål

Lyckas Apple fälla Samsung väntar med stor sannolikhet ytterligare mål. Apple har till exempel lyckats få det amerikanska patentkontoret att ge Apple patent för formgivningen på sin lilla laptop Macbook Air. Det gäller då särskilt den ”ut-tunnande” formgivningen, där skärm och tangenbordsdel smalnar av tillsammans mot ena långsidan i ihopfällbart läge – en design som laptoptillverkaren Asus också har lanserat efter Apples framgångar.

Fler mål pågår

Samtidigt pågår liknande förhandlingar i nio länder runt om i världen. På fredagen meddelades till exempel att en sydkoreansk domstol tagit beslut om att förbjuda både vissa produkter från Samsung och vissa från Apple, då båda fanns ha överträtt varandras patent – och dömdes till obetydliga skadestånd.

Apple har tidigare varit inblandade i liknande rättsfall, särskilt det mot Microsoft där Apple ansåg att Microsoft kopierat Apples operativsystem i Windows, där Apple gick tomhänta ur striden. Många är också kommentatorerna på nätet som menar att Apple kopierat från tidigare innovatörer.

Juryn påbörjade sina överläggningar på onsdagen och de flesta bedömare menar att resultatet kommer innan helgen (fredag eftermiddag kalifornisk tid, natt mellan fredag och lördag svensk tid), men det är inte omöjligt att beslutet drar ut på tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apple vs Samsung

Mer i ämnet