Phil Shiller, Apple, presenterar den nya funktionen med ansiktsigenkänning Foto: TT

Apples aktie sjönk under presentation

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll presenterade Apple den senaste modellen av Iphone. Hemknappen är borta och den nya telefonen kan bland annat laddas trådlöst och känna igen ansikten. Men Apples aktie sjönk under presentationen.

I januari 2007 presenterade Apples dåvarande vd, den nu framlidne Steve Jobs, den första versionen av Iphone. Det blev en telefon som satte en helt ny standard för hur en telefon ska se ut och fungera.

Sedan dess har företaget sålt över en miljard telefoner och aktien har rusat 1 000 procent. Apple är nu världens högst värderade företag och inför kvällens presentation av nya produkter är förväntningarna enormt högt uppskruvade.

Apple vs Samsung

Så blir den nya mobilen

Bara i år har aktien klättrat 40 procent och trots detta är analytiker fortfarande optimistiska och tror på fortsatt stigande börskurser.

Apple lyckades dock inte riktigt möta förväntningarna. Aktien sjönk under presentationen som började kl 19.

Apple presenterade bland annat en ny version av Apple tv med bättre bildkvalitet och en uppdaterad Apple watch.

Dessutom presenterades nya telefonmodeller. Framför allt handlade det om Iphone X (uttalas ten) som alltså släpps drygt tio år efter den första modellen av Iphone kom.

LÄS MER: ”Det här är som julafton för mig”

På den senaste modellen har hemknappen försvunnit och skärmen täcker nästan hela framsidan. Dessutom har den nya telefonen en teknik för att kunna känna igen ansikten och telefonen kan låsas upp genom att man tittar på den.

Den nya ansiktsidentifieringen ska fungerar oavsett om man ändrar frisyr, odlar skägg eller sätter på sig mössa och glasögon.

– Chansen för att en annan person ska kunna låsa upp din Iphone X med sitt ansikte är en på miljonen, sade vice vd Phil Schiller vid presentationen.

Tuffa utmaningar

Apple utmanas bland annat av sydkoreanska Samsung med mobilen Galaxy S8 och av kinesiska Huawei som snart lanserar modellen Mate 10.

Under andra kvartalet i år stod Apple för 12 procent av försäljningen av smarta mobiler runt om i världen, vilket visserligen är mycket, men företaget har ändå tappat marknadsandelar på världsmarknaden, jämfört med ett år tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apple vs Samsung

Mer i ämnet