Kö vid insläppet till de rättegångsförhandlingar där domare Koh frustrerat försökt få storbolagens advokater att lugna sig med antalet dokument som de löpande vill lägga till handlingarna. Foto: Scanpix

Domare till Apples advokat: ”Röker du crack?”

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsförhandlingarna mellan Samsung och Apple har resulterat i många minnesvärda citat från domaren Lucy Koh.

Vid ett tillfälle frågade Koh upprört Apples advokat ifall han rökte crack, efter ha blivit presenterad med en 75 sidor lång lista med invändningar och vittnen Apple ville kalla när bara fyra timmar kvarstod av företagets utmätta tid under rättegången.

-Ers nåd, för det första, jag röker inte crack, svarade Apples advokat Bill Lee. Det kan jag lova.

Apple vs Samsung

Beordrar juryn att stå upp

Vid flera tillfällen har hon instruerat juryn att stå upp och skaka på armar och ben för att få igång blodcirkulationen ”periodiskt för att vara säkra på att vi lever”.

Under rättegångens sista vecka meddelade Lucy Koh också att hon inte litade på någon som helst information som yttrades av båda sidors advokater och att hon hellre tittade på faktisk dokumentation.

Detta bland annat efter uppgifter om att det kostat närmare 12 miljoner kronor för Apples advokater bara att beräkna det begärda skadeståndet.

-Jag tänker inte låta någon teatralisk show distrahera oss från vad vi är här för att göra, sa Lucy Koh efter att Samsung släppt vissa dokument (som Koh inte godkänt som bevisning i rättegången) till pressen.

Hon instruerade också Samsungs advokat att sätta sig ner när han protesterade mot att just denna bevisning inte godkändes i målet: ”Don't make me sanction you, please. I want you to sit down!”

Koreanska domaren jävig?

Lucy Koh är bara 43 år, vilket är ovanligt ungt för att vara en distriktsdomare och hon är inte särskilt erfaren med fyra års erfarenhet som domare. Dessutom är hon korean (men amerikansk medborgare), vilket fått många att anta att hon står på det koreanska bolaget Samsungs sida.

Men förra året utfärdade hon ett tillfälligt förbud mot Samsungs läsplatta Galaxy Tab, och då pratades det om att Koh var extra Apple-vänlig med tanke på sin bakgrund i Silicon Valley. Hon jobbade på 90-talet som en del av ett team som representerade Creative Technology i ett annat fall där Apple till slut gjorde upp och betalade 100 miljoner dollar.

Juryns uppgift tuff

Koh skulle kunna döma i målet själv om hon ville, men har valt att skicka målet till en jury bestående av lekmän – som nu fått det tuffa uppdraget att avgöra om någon kopiering skett, och i så fall hur allvarligt det är. Det är juryn som bedömer hur stort skadeståndet ska vara och Lucy Koh har själv uttryckt oro över uppgiften.

-Jag är orolig att vi kanske har förvirrat juryn allvarligt, sa Koh till advokater från båda sidorna. Jag har själv svårt att förstå det här och jag har spenderat lite mer tid med ämnet än de har. Det är så komplext och det finns så många olika delar.

Krångliga instruktioner

Under rättegångens slutpläderingar var det dock tydligt att båda sidors stjärnadvokater fokuserade på de ”känslomässiga” delarna av rättegången, istället för att grotta ner sig i patentjuridik. Men juryn har ändå fått en över 100 sidor lång instruktion som tog Lucy Koh mer än en timme att läsa upp. Uppläsningen föregicks av en instruktion att ”alla behöver hålla sig vid medvetande under uppläsningen av jury-instruktionerna, inklusive jag själv”.

Kohs egen funktion i den federala domstolen kan sägas vara underbemannad, hon har 4 medhjälpare. Både Samsung och Apple har dussintals advokater som adderat oräkneliga dokument till rättegången mer eller mindre dagligen – något som ytterligare frustrerat domare Koh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apple vs Samsung

Mer i ämnet