Mordet på Cox kan påverka känslosam brexit-omröstning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mordet på EU-anhängaren Jo Cox skapar frågor om hur mordet kommer att påverka britternas folkomröstning nästa torsdag. Det har redan fått följder genom att både lämna- och stanna kvar-sidan i dag ställt in sina kampanjer.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Vi vet fortfarande inte motivet och omständigheterna kring mordet. Några tidningar hänvisar till obekräftade vittnesuppgifter om att gärningsmannen skrikit ”Britain first”, alltså ”Storbritannien först”, namnet på ett högerextremt parti som vill lämna EU.  Andra uppgifter talar om parlamentsledamoten Jo Cox dödades när hon gick emellan för att avstyra ett bråk mellan två män.

Oavsett vad motivet är så skulle mordet på en anhängare av att Storbritannien stannar kvar i EU kunna öka sympatierna för dem som nu kampanjar för samma mål som den mördade Jo Cox. Men det är långt ifrån säkert vad som blir resultatet.

Brittisk politiker mördad

Lindh-mordet kom inför folkomröstning

För oss i Sverige ligger nära till hands att jämföra med mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 i slutfasen av kampanjen inför folkomröstningen om Sverige skulle ansluta sig till euron eller inte. Chocken var stor i Sverige efter mordet inne på varuhuset NK i Stockholm, och folkomröstningskampanjerna tog paus och valprogram och möten ställdes in. Men en slutdebatt ägde rum i SVT och själva folkomröstningen genomfördes. Resultatet blev att en majoritet svenskar sade nej till euron, även om det hade spekulerats om att mordet på Anna Lindh skulle leda till mer stöd och sympatier för ja-sidan.

I Storbritannien har kampanjen inför brexit-omröstningen nästa vecka bitvis varit känslosam och också präglats av personangrepp. Det har klagats på att fakta kommit i bakgrunden och nationalistiska känslor i förgrunden. Vi kommer säkert att få en diskussion bland britterna om hur valkampanjen har förts så här långt.

Debatt om personskyddet

Det kommer säkert också att bli en debatt om personskyddet runt politiker. Brittiska parlamentsledamöter har varje vecka möten i sin valkrets, ett slags öppet hus, där medborgare kan komma med klagomål på myndigheter eller begära hjälp i olika myndighetsärenden. Detta ses som en viktig del i brittisk demokrati, att väljarna har nära tillgång till sina valda ombud.

Storbritannien har jämfört med andra länder haft förhållandevis få attacker gentemot valda politiker, men nu kommer säkert en diskussion om ökat skydd krävs kring politiker.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk politiker mördad

Mer i ämnet