90 minuter efter att den här bilden togs exploderade en hemmagjord sprängladdning på ett tunnelbanetåg vid stationen Parsons Green. Foto: ITV News

Övervakningsbilder kan visa misstänkt tunnelbanebombare i London

Uppdaterad
Publicerad

6.50 i fredags morse fångade en övervakningskamera i Storbritannien en person som tros ligga bakom explosionen i ett tunnelbanetåg.

Personen på bilderna, som publicerats av brittiska ITV News, bär en plastpåse från Lidl i handen.

90 minuter senare, klockan 8.20 den 15 september, exploderade en hemmagjord sprängladdning placerad i en till synes likadan plastpåse i ett tunnelbanetåg vid stationen Parsons Green i sydvästra London. 29 personer skadades vid explosionen.

Terrordådet vid Parsons Green i London

Enligt brittiska ITV News visar filmen hur personen med plastpåsen lämnar den fastighet i Sunbury-on-Thames som polisen under helgen slog till mot och övervakningsfilmen ska också ha lämnats över till polisen.

Två gripna

Under lördagen grep polisen två män misstänkta för dådet. Vid lunchtid grep polisen i Kent en 18-årig man i kuststaden Dover. Den brittiska tidningen The Guardian skriver att mannen ska ha försökt fly landet med färja och att IS tidigare använt just den vägen för anhängare som rest in och ut ur landet.

LÄS MER: Flera mistänka gärningsmän jagas på Londons gator

Samma kväll greps en man i 21-årsåldern i området Hounslow, i London, misstänkt för att brutit mot brittiska terrorlagar.

LÄS MER: Ännu en man gripen för bomben i Londons tunnelbana

Upp- och nedskriven terrorhotsnivå

Efter dådet höjde Storbritannien terrorhotnivån till den högsta nivån ”kritisk”, men under söndagen skrevs nivån ner till ”allvarlig”. 

LÄS MER: Storbritannien höjer terrorhotnivån till högsta nivån – nya attacker väntas inom kort

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet vid Parsons Green i London

Mer i ämnet