Mateusz Kijowski, ledare för Kommittén till försvar för demokratin (KOD). Foto: TT

Polsk opposition till EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Den polska medborgarrättsorganisationen Kommittén till försvar för demokratin (KOD) träffade under tisdagen en grupp EU-parlamentariker i Strasbourg. Mötet äger rum samma dag som Polens premiärminister är där för att delta i en diskussion om den aktuella situationen i landet.

Sedan Polens nya regering fört landet i en riktning bort från den demokratiska tradition som tidigare präglat nationen har EU-kommissionen beslutat att inleda en preliminär granskning för att se om Polen åsidosätter EU:s grundläggande värderingar.

Med anledning av det träffade Polens president Andrzej Duda i måndags EU:s permanente ordförande Donald Tusk och i dag fortsätte överläggningarna i EU-parlamentet i Strasbourg.

Polens nya medielagar

”Vill förmedla rättvis bild”

På plats i Strasbourg finns också KOD, gräsrotsrörelsen som grundades i november förra året som ett svar på det polska regeringspartiet Lag och rättvisas (PiS) maktövertagande. KOD har genom sina massdemonstrationer på mycket kort tid kommit att utgöra stommen i landets utomparlamentariska politiska opposition. Under tisdagen mötte de parlamentariker från en rad länder.

– Vi är här för att ge inblick i de problem det polska folket står inför. Vi vill att politiker verksamma inom EU ska förstå hur det verkligen är ställt i Polen. Den bild som den polska regeringen förmedlar ska inte ensamt råda, säger KOD:s ledare Mateusz Kijowski när SVT Nyheter får tag i honom via telefon medan han står i lunchkön efter att just ha avslutat ett av dagens många möten.

”Demokratin får inte avveckla sig själv”

I ett pressmeddelande som sänts ut före besöket skriver KOD: ”Vi ifrågasätter inte att Polens nuvarande regering blivit demokratiskt vald. Inga konstigheter – demokratiska val är normalt för en demokratisk stat. Men makt som vunnits demokratiskt får inte användas till att nedmontera demokratin”.

Förutom att införa stränga medielagar som i praktiken förvandlar polsk public service till ett propagandaorgan för regeringen har PiS också bytt ut domarna i konstitutionsdomstolen – den instans som ytterst ser till att balansera makten mellan lagstiftande, verkställande och dömande ordning – till PiS-trogna delegater, något som liknats vid en statskupp.

Snabb nedmontering av demokratin

Polens första konstitution skrevs redan 1795 men trots att det ännu inte hunnit gå tre månader sedan PiS maktövertagande har de konstitutionella förändringarna i landet redan blivit mycket långtgående.

Att den nya regeringen också tar avstånd från EU blev tydligt när landets premiärminister Beata Szydlo inför ett framträdande låtit plocka bort alla EU-flaggor bredvid de polska och förklarade att ”Vi är en aktiv EU-medlem ... men vi har beslutat att uttalanden efter regeringsmötena kommer att äga rum framför de vackraste ... vita och röda flaggor.”

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski har i sin tur gjort sig okänd genom sina offentliga ogillanden av ”blandning av raser och kulturer” och ”en värld av cyklister och vegetarianer” – som enligt honom inte har med ”traditionella polska värden att göra”.

”Vill stödja de europeiska värdena”

I motsats till den polska regeringens agenda strävar KOD istället efter samhörighet.

– Vi vill stödja de europeiska värdena, och jag upplever att de EU-politiker vi vänder oss till förstår oss väl, säger Mateusz Kijowski.

Den belgiske politikern Guy Verhofstadt skriver i sin tur på Facebook efter att under förmiddagen ha träffat Mateusz Kijowski och andra representanter ur KOD:

”Vi är bägge mycket oroade över förlamningen av den polska konstitutionsdomstolen. Jag är säker på att den polska oppositionen och civilsamhället kommer att trycka på för att den här PiS-regeringen upphör med sina attacker mot konstitutionsdomstolen, och jag är säker på att de kommer att lyckas. De polska medborgarna kan räkna med vårt stöd.”

”Polen står utanför lagen”

Vid frågan om hur pass omfattande de skador är som PiS åsamkat den polska demokratin blir Mateusz Kijowski först svävande, men svarar till sist.

– Det är väldigt svårt att säga, för den situation som uppstått är just nu väldigt konstig, vi står utanför lagen. För att allt ska kunna ställas till rätta behöver vi samlas runt bordet, sitta ner och tala om den svåra situation vi står inför.

Sedan EU-kommissionen förra veckan meddelat att de inleder granskningen av situationen i Polen kommer fallet troligtvis att i sinom tid prövas i EU-domstolen. Efter dömande kan straffet bli böter eller fråntagen rösträtt i Europeiska rådet. Det senare sa dock Donald Tusk igår sig helst vilja undvika och menade att det vore bättre om Polen och EU istället kunde hitta en annan uppgörelse.

I sitt pressmeddelande skriver KOD att de ”ser fram emot” EU-kommissionens beslut och tackar också kommissionen för att de tar sig an saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet