Sydafrikas president Jacob Zuma ska ha varit delaktig i en korruptionsaffär i miljardstorlek, visar hundratusentals läckta dokument. Foto: TT och Johan Ripås

President Jacob Zuma anklagas för att ha kapat hela statsapparaten

Uppdaterad
Publicerad

Massiva korruptionsanklagelser mot president Jacob Zuma skakar Sydafrika. Hundratusentals läckta dokument från en mäktig finansfamilj med kopplingar till Zuma har avslöjat en korruptionsaffär i miljardstorlek.

Landets ledande universitet säger nu att sfären kring Jacob Zuma har tagit över hela statsapparaten och bildat en korrupt skuggstat.

– Det här landet har blivit stulet, säger Lumkile Mondi från Witwatersrands universitet.

LÄS MER: Zuma har fått största fackförbundet mot sig

Enorma summor

De läckta dokumenten från den kända finansfamiljen Gupta visar enligt journalistgruppen amaBhungane hur enorma summor svindlats vid ett köp av tåg från Kina. 

– För varje tåg som köpts för femtio miljoner rand av ett kinesiskt bolag har tio miljoner slussats till ett annat bolag som ska ha erbjudit något slags konsultservice, säger Susan Comrie från amaBhungane.

LÄS MER: Sydafrika i massprotest mot Zuma

Totalt rör det sig om ungefär 3,5 miljarder svenska kronor som gått till finansfamiljens konton. Och fler avslöjande är att vänta. Materialet är så omfattande att journalistgruppen väljer att offentliggöra samtliga dokument.

Susan Comrie. Foto: Johan Ripås

– Det är ett för stort material och vi vill att sydafrikanerna ska få ta del av det genom många olika kanaler. Det rör sig om mellan hundratusen och två hundra tusen email med tillhörande dokument, säger Sam Sole från amaBhugande.

Har kapat hela statsapparaten

Samtidigt har nu Sydafrikas ledande universitet tillsammans släppt en omfattande rapport där president Jacob Zumas kopplingar till finansfamiljen Gupta har kartlagts. Slutsatsen är att han tillsammans med finansfamiljen har kapat hela statsapparaten för egna intressen, skriver Rand Daily Mail.

LÄS MER: Utbuad Zuma tvingades lämna första maj-firande

Enligt rapporten har Zuma sett till att politiska poster och chefer för en rad statliga verk tillsatts med personer inom det korrupta nätverket. 

– Det är fråga om en skuggstat som verkar vid sidan om staten, vars syfta är att slussa ut pengar till några enskilda individers konton, säger Lumkile Mondi.

Regeringspartiet ANC har nu meddelat att man ska tillsätta en utredning efter avslöjandet. Det har fått stor uppmärksamhet och kan följas via hashtagen #Guptaleaks i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.