• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Sydafrikas president, Jacob Zuma, har fått de största fackförbundet emot sig. Foto: TT

Zuma har fått största fackförbundet mot sig

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas största fackförbund uppmanar landets president Jacob Zuma att avgå, bland annat med anledning av att han sparkade sin finansminister Pravin Gordhan förra veckan.

Men Zumas styrande parti ANC står fortfarande bakom presidenten.

Cosatu, som är landets största fackförbund och står nära ANC, tror inte längre på Zumas förmåga att leda landet och vill se över sin nära koppling till partiet.

”Det har blivit dags för honom att stiga ned och låta landet att ledas framåt av nya personer på regeringsnivå”, skriver Cosatu i ett uttalande.

Stor splittring

Avskedandet av den internationellt respekterade finansministern Pravin Gordhan har lett till att Sydafrikas kreditbetyg har sänkts, och bytet av finansminister har ökat klyftan inom ANC-regeringen.

Zumas motståndare och även en del av hans anhängare har upprörts över beslutet, som kan leda till stor splittring inom partiet som har styrt landet sedan 1994.

Valutan rand föll 1,9 procent på tisdagsmorgonen men gick upp med en procent under dagen efter uppmaningar om presidentens avgång från fackförbund, religiösa ledare, oppositionen och andra.

ANC stöttar

Men ANC stöttar fortfarande Zuma. Under onsdagen sade Gwede Mantashe, partiets generalsekreterare, efter ett tvådagarsmöte med partiledningen att ANC accepterar det ”ohjälpliga sammanbrottet i relationerna” mellan presidenten och Gordhan som orsak till att den senare fick gå.

Detta visar i sin tur på en spricka inom ANC, sedan biträdande presidenten Cyril Ramaphosa sagt att avskedandet av Gordhan är ”totalt, totalt oacceptabelt”.

Zuma själv säger i sin första offentliga kommentar sedan han avskedat Gordhan att finanspolitiken kommer att vara oförändrad och att alla bör hålla sig lugna.

Cosatu är den andra stora organisationen som är närstående ANC som vill att presidenten ska avgå. Tidigare har Sydafrikas kommunistparti uppmanat till samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.