Foto: TT

Putin dominerar i parlamentsval

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands regerande parti Enade Ryssland segrade som väntat stort i parlamentsvalet.

När 60 procent av rösterna var räknade hade det fått 53,8 procent av rösterna, långt fler än det kommunistiska partiet på 13,9 procent, nationalistpartiet LDR som låg på 13,7 procent, och Rättvisa Ryssland på 6,2 procent, enligt siffror från valmyndigheten.

Dessa fyra partier var de enda som såg ut att klara femprocentspärren för att få plats i statsduman.

Ryska valet 2016

– Situationen är tuff och svår men folket röstade ändå för Enade Ryssland, sade president Vladimir Putin i en tv-sändning efter valet.

Enade Ryssland stödjer oreserverat Putin, som dock inte själv är med i partiet, och rider på presidentens enorma popularitetssiffror.

Valdeltagandet var lågt. Bara 47,8 procent gick till valurnorna, mot 60 procent 2011.

Parlamentsvalet har tidigarelagts från att först ha varit planerat till att hållas i december. Till årets val har spärren för att få en plats i duman sänkts från sju till fem procent.

Rapporter om valfusk

Det skulle bli det hederligaste valet i Ryssland någonsin. Men tidigt kom rapporter om valfusk.

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger chefen för den ryska valkommissionen att röster från ett sibiriskt område kan strykas om uppgifterna om fusk bekräftas.

– Det finns uppgifter om så kallade karuseller med personer som åker runt mellan olika vallokaler och röstar flera gånger, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

Lovar grundlig utredning

Många anser att valet är uppgjort på förhand. Därför har det varit viktigt för myndigheternas att understryka att allt har gått rätt till.

– Valkommissionens ordförande har reagerat kraftigt på anklagelserna och lovar att utreda grundligt, säger Elin Jönsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryska valet 2016

Mer i ämnet