Ryska oppositionella bär plakat med bilder på politiska fångar under en demonstration i Moskva 2013. Foto: TT

Ryssar saknar förtroende för valsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland förbereder sig för söndagens val till det ryska parlamentet, duman. Det senaste valet ledde till massprotester mot presidents Putins regim. Fem år senare är det helt annat Ryssland som går till val. SVT:s korrespondent har träffat en av de unga demonstranter som fängslades i samband med protesterna. Liksom många ryssar hyser han inte längre något förtroende för valsystemet, trots löften från makten om det hederligaste valet någonsin.

Efter det förra parlamentsvalet 2011 vaknade många ryssar upp med en ilska bubblande i magen. Putins stödparti Det enade Ryssland hade som väntat vunnit valet, men siffrorna som beskrev en jordskredsseger stämde inte. Bilder som visade ett omfattande och ogenerat valfusk spreds genom sociala medier.

Makthavarna hade gått för långt. Medborgarna kände sig dumförklarade. Tiotusentals människor gav sig ut på gatorna i protest, mot valresultatet, mot lögnerna och mot presidenten Vladimir Putin. Makthavarna stod länge förlamade av överraskningen. Sen bestämde de sig för att visa att protester inte lönar sig i Putins Ryssland.

Ryska valet 2016

Hundratals personer greps och förhördes, över tusen personer hördes som vittnen – de flesta av dem var poliser. Nio tidigare ostraffade demonstranter, de flesta unga, dömdes till fängelse. En av dem var 21-åriga Aleksej Polichovitj.

”Känsla av att vi kunde förändra”

SVT följde sedan hans fall genom hans familj. Efter tre och ett halvt år i fängelse är Aleksej Polichovitj tillbaka i friheten. SVT möter honom på en människorättsorganisation i Moskva där han nu jobbar med en hotline för förföljda aktivister. Han säger att han återanpassat sig till livet utanför fängelset, men att Ryssland har förändrats.

– Jag gick på demonstrationerna 2011/2012 för jag kände att människor plötsligt vill vara med och bestämma över sina liv. Det fanns en känsla av att vi var på väg att förändra något. Så här efteråt inser jag att det var naivt av oss, säger Polichovitj och tänker tyst en stund innan han fortsätter.

– Jo, det ryska samhället vaknade till, öppnade ena ögat en aning. Det sträckte på sig och växte en aning, men sen vände allt tillbaka igen. Idag råder mörker och galenskap. Det hopp som fanns då är helt klart borta.

Regimmegafoner

Sedan det förra valet har det kommit nya lagar som inskränker mötes- och yttrandefriheten. Organisationer som jobbar för demokrati och öppenhet klassas som spioner åt väst och kan inte längre verka fritt. Oliktänkande smutskastas och kallas för landsförrädare i tevekanaler som fungerar som megafoner åt regimen.

Makten har helt klart starkt sitt grepp om medborgarna, som nu mycket väl vet vad som väntar den som protesterar mot systemet, må det ske på Facebook eller på gatan. Samtidigt har den illegala annekteringen av Krim och kriget i Ukraina splittrat oppositionen. Trots det räds Kreml nya protester och har lovat medborgarna ett hederligt val. Men intresset hos folket är lägre än någonsin.

Avfärdas som amerikansk agent

– Atmosfären inför valet är mycket dålig i hela landet. Makten vill inte fuska i det här valet av rädsla för en upprepning av protesterna 2011, men de förstår inte att villkoren för genomförandet av valet är så dåliga att folk överhuvudtaget inte tror att det går att påverka något i det här landet genom val. 

Det säger Dimitrij Gudkov som kandiderar för partiet Jabloko (Äpplet) i en enmansvalkrets. Han sitter i det nuvarande parlamentet, men har bytt partifärg sedan partiet Det rättvisa Ryssland som utgav sig stå i opposition plötsligt blev lika lydigt som de andra partierna i parlamentet.

Vi möter honom i Moskvaförorten Mitino. Det regnar och är ruggigt kallt. Ändå har ett trettiotal personer samlats för att lyssna till honom. En äldre kvinna passerar och skriker att han är en amerikansk agent. Gudkov försöker få henne att stanna, men hon viftar bort honom och försvinner bakom höghusen.

– Vi har fem sådana här möten med väljarna om dagen. Varför? Jo, därför att mina motståndare kan gömma sig i teven och kampanja därifrån, vilket inte jag får. Jag har också kraft att genomföra sådana här möten och jag gillar det här, för vi kan träffas, bekanta oss och umgås, säger Gudkov till väljarna som överöser politikern med frågor när han talat klart.

Tänker inte rösta

Nej, oppositionen syns knappt i valkampanjen, och segra förväntas Putins stödparti Enade Ryssland göra, trots sina dåliga opinionssiffror. Känslan av brist på alternativ gynnar makten. Enligt den politiska historikern Jurij Korgunjuk på tankesmedjan INDEEM kommer Putins stödparti genom sin kontroll över landets statsanställda se till att de röstar på dem, medan oliktänkande stannar hemma på soffan. 

– Folk som har en egen åsikt och skulle vara beredda att rösta för självständiga kandidater ignorerar det här valet. Medan de människor som makten kan mobilisera och organisera kommer att rösta på maktens parti Det enade Ryssland. Det är därför man har tidigarelagt valen, från december till september, för att skapa ett lågt valdeltagande.

Den politiske aktivisten Aleksej Polichovitj tillhör dem som inte kommer att gå och rösta på söndag.

– Jag kommer att gå och hämta min valsedel. Men rösta ska jag inte. De här valen kommer inte ändra någonting, säger Aleksej Polichovitj som hävdar att han är beredd att gå ut och protestera igen trots det höga pris han fått betala.

”Ryssland ett annat land i dag”

– Men det kommer inte bli några protester. Ingen kommer att gå ut på gatorna, för ingen förväntar sig något av det här valet. Och hade folk gått ut hade reaktionen från makten blivit helt annorlunda, mycket kraftigare och direkt. Det vet alla. Ryssland är ett annat land i dag. 

Men Dimitrij Gudkov håller inte med. Han manar folk att använda sin röst i dag.

– Det kommer absolut att bli en förändring i Ryssland. Frågan är bara när. Antingen sitter vi passiva och väntar eller så går vi ut och gör något. Jag vill agera. Jag är 36 år, min dotter är född år 2000. Hon är snart 18 år och känner inget annat land än Putins Ryssland. Jag vill att hon, när hon kan rösta i nästa val ska ha möjlighet att göra ett val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryska valet 2016

Mer i ämnet