Republikanske kongressledamoten Steve Scalise sköts vid en basebollträning. Foto: AFP

Republikansk ledamot i USA har blivit beskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske kongressledamoten Steve Scalise har skjutits i Virginia, USA. Han träffades i höften när skottlossning utbröt vid en basebollträning i staden Alexandria på onsdagsmorgonen, och vårdas nu för sina skador. Enligt sjukhuset är hans tillstånd kritiskt efter en operation.

Fyra personer ska ha skadats. Den misstänkte gärningsmannen, som sköts av polis, har avlidit av sina skador.

Skottlossningen inträffade strax efter sju på morgonen, lokal tid, i Alexandria, Virginia. Mellan 15 och 25 kongressledamöter hade samlats för att träna inför en årlig välgörenhetsmatch i baseboll när en ensam gärningsman plötsligt började skjuta.

Enligt CNN, som intervjuade republikanen Mo Brooks från Alabama som blev vittne till händelsen, ska 50-100 skott ha avfyrats under de tio minuter som skottlossningen pågick. Två poliser, som fanns vid kongressledamoten Steve Scalises sida, ska också ha skjutits, enligt samma uppgifter.

Topprepublikan beskjuten i Virginia

Gärningsmannen gripen

Gärningsmannen sköts av polis och kunde snabbt gripas. Senare meddelade USA:s president Donald Trump under en presskonferens att gärningsmannen, en 66-årig man från Belleville, Illinois, hade avlidit av sina skador.

Enligt Politico ska gärningsmannen ha kampanjat för Bernie Sanders under hans presidentvalskampanj. Sanders fördömer gärningen.

LÄS MER: Trump om Scalise: ”Han är en sann vän”

Till en början uppgav hans kansli att Steve Scalises tillstånd var stabilt och de gick såväl som Donald Trump ut med att han skulle bli helt återställd. Men efter en operation av hans skottskadade höft uppger nu sjukhuset att hans tillstånd är kritiskt.

”Det var läskigt”

Mellan 15 och 25 kongressledamöter ska ha varit vid kongressbasebollagets träning vid idrottsplatsen i Alexandria, strax söder om Washington DC. Alabamapolitikern Mo Brooks, säger till nyhetskanalen CNN att han stod på åskådarläktaren när en skytt som ”såg ut att vara en vit man” utan ord öppnade eld.

LÄS MER: Han är toppolitikern som skottskadades

Texaspolitikern Joe Barton säger att skjutningen pågick i 5-10 minuter och att det avfyrades ”dussintals, om inte hundratals” skott. ”Det var läskigt” säger han till AP.

Okänt motiv

Den federala polisen, FBI, har tagit över utredningen från den lokala Alexandria-polisen men motivet till skjutningen är fortfarande okänt.

Presidenten ”djupt sorgsen”

Vita husets presstalesman Sean Spicer skriver på Twitter att både president Donald Trump och vicepresidenten har informerats om händelsen i Virginia. ”Våra tankar och böner är med alla drabbade” twittrar han.

President Donald Trump skriver på Twitter att han är ”djupt sorgsen” över det inträffade: ”Republikanen Steve Scalise från Louisiana, en sann vän och patriot, skadades svårt men kommer att bli fullt återställd. Våra tankar och böner är med honom.”

Sedan presidenten twittrat har alltså Scalises tillstånd försämrats och uppges nu vara kritiskt.

Stark konservativ ledare

Steve Scalise är 51 år gammal och kommer från Louisiana.  Scalise är majoritetsinpiskare och därmed den tredje högst rankade republikanen i representanthuset, efter talman Paul Ryan och majoritetsledare Kevin McCarthy. Han beskrivs som en stark konservativ ledare som arbetar för lägre skatter.

Inblandad i skandal

För några år sedan var han inblandad  i en skandal då det uppdagades att han 2002 skulle ha hållit ett tal på ett forum arrangerad av en högerextrem grupp där David Duke som bland annat har kopplingar till Ku klux Klan, varit ledare rapporterade CNN för två år sedan.  Han ska ha sagt att det hela var ett misstag, att han inte kände till vad det var för grupp.

Efter att detta uppdagades så har dock flera, även hans politiska motståndare gått i god för att han inte skulle vara rasist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Topprepublikan beskjuten i Virginia

Mer i ämnet