• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Steve Scalise här med ett lagförslag i händerna. Foto: TT

Steve Scalise tredje högst rankade republikanen i representanthuset

Uppdaterad
Publicerad

Steve Scalise blev i dag skjuten under en baseballträning i Virginia. Han är den tredje högst rankade republikanen i det amerikanska representanthuset. Scalise är en konservativ politiker som bland annat blivit anklagad för att ha kopplingar till den amerikanska vit makt-rörelsen.

Steve Scalise är en så kallad majoritetspiskare. Alltså den personen som ser till kongressledamöterna följer partilinjen, vilket gör honom till den tredje högst rankade republikanen i representanthuset, efter talman Paul Ryan och majoritetsledare Kevin McCarthy. Idag blev han skjuten i höften då en ensam gärningsman öppnade eld mot honom och flera andra politiker.

LÄS MER: Detta har hänt

Konservativ politik

Han är en konservativ republik med italienska rötter, han och hans fru och deras två barn hör hemma i Jefferson, Louisiana. 

Innan han blev politiker så studerade han statsvetenskap men blev så småningom systemingenjör.  

Som politiker har han inriktat sig på att arbeta för lägre skatter, han har kämpat emot införandet av miljölagar, då han tycker att de är för kostsamma för de amerikanska skattebetalarna och han har arbetat för att ta fram alternativ till Obamacare. 

Höll tal för högerextrem grupp

För ett par år sedan var han inblandad  i en skandal då det uppdagades att han 2002 skulle ha hållit ett tal på en tillställning arrangerad av den högerextrema gruppen, EURO rapporterade CNN för två år sedan. Ledare för gruppen var David Duke, som varit ledamot i Louisianas representanthus, men också före detta ledare för en av Ku Klux Klans avdelningar.

LÄS MER: Trump om Scalise: ”Han är en sann vän”

Han själv menar att han inte var medveten om vad det var för grupp som stod bakom forumet. Även hans politiska motståndare, demokraten och afroamerikanen Cedric Richmond, har tagit Scalise i försvar.  

1997 röstade dock Steve Scalise emot att införa en hatbrottslag 1997 rapporterade tidningen Politico för två år sedan. Han har även två gånger röstat emot att göra en nationell helgdag till Mathin Luther King Jr:s ära.

Enligt Stephanie Grace, journalist på The Advocate så ska Steve Scalise ha beskrivit sig själv som en David Duke utan bagage.

Läget för den skjutna kongressledamoten är stabilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Topprepublikan beskjuten i Virginia

Mer i ämnet