USA-experten Dag Blanck tror inte att skottdådet kommer att påverka vapenlagarna. Foto: Uppsala universitet/TT

USA-expert: Politikerdådet kommer inte påverka vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Att en politiker blir skjuten i USA kommer inte att förändra de amerikanska vapenlagarna. Det spår USA-experten Dag Blanck.
– Debatten om vapenkontroll kommer blossa upp, men inget kommer att hända.

Dag Blanck, forskare i Nordamerikastudier på Uppsala universitet ser att två saker kommer att blossa upp till diskussion efter att en kongressledamot blivit skjuten på en basebollträning i Alexandria, Virginia.

– En fråga är hur dådet kommer att påverka politikers möjlighet att röra sig fritt utanför kongressen. Det finns i dag enorma säkerhetsåtgärder kring presidenten men kongressledamöter har det friare. Det lär bli en diskussion om vad som kan göras för att skärpa restriktionerna och bevakning kring kongressledamöterna, säger Dag Blanck.

LÄS MER: Republikansk kongressledamot skjuten

Tror inte på skärpta vapenlagar

Det andra rör den eviga frågan om skärpta vapenlagar, en debatt som blossar upp varje gång ett skottdåd sker i USA. Men den debatten ger inte Dag Blanck mycket för.

– De kommer att finnas de som höjer sina röster för skärpt vapenkontroll men det kommer inte att hända något eftersom det finns inbyggda hinder i den amerikanska konstitutionen som ger medborgare rätt att bära vapen.

LÄS MER: Trump: Scalise är en sann vän

Att det senaste dådet är direkt riktat mot politiker tror Blanck inte heller kommer ha någon särskild effekt.

– Möjligen om det hade varit presidenten som blev skjuten. När Ronald Reagan var utsatt för ett attentat som slutade med att hans pressekreterare blev skjuten stärktes kontrollerna vid vapenköp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Topprepublikan beskjuten i Virginia

Mer i ämnet