James T Hodgkinson blev fotograferad 2006 i samband med att han greps av polisen. Foto: TT

Utpekade skytten James T Hodgkinson flyttade för att protestera mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Han hatade republikanerna i allmänhet och Trump i synnerhet. Den 66-åriga James T Hodgkinson var enligt polisen den som sköt kongressledamoten Steve Scalise under en baseballträning. Han blev själv skjuten vid gripandet och avled senare på sjukhus.

James T Hodgkinson, en 66-årig man från Belleville i Illinois sköts av polis och kunde snabbt gripas. Senare meddelade USA:s president Donald Trump under en presskonferens att gärningsmannen hade avlidit av sina skador.

LÄS MER: Detta har hänt

Topprepublikan beskjuten i Virginia

Mannens bror har sagt till New York Times att 66-åringen blivit upprörd i samband med att Donald Trump vann presidentvalet och att han därför helt plötsligt flyttade till Washingtonområdet i Virginia för att protestera mot den republikanska politiken.

Kvinnomisshandel

För drygt tio år sedan åtalades han för flera fall av kvinnomisshandel skriver BBC. Han ska bland annat ha tvingat in en 16-åring i sin bil och försökt att strypa henne när hon försökte fly.

Han påstod att han hämtade hem sin dotter. 16-åringen var en student som för tillfället bodde hon mannen och hans fru. Han ska också ha skjutit mot en av hennes vänner samt slagit en annan 16-årig flicka i ansiktet.

LÄS MER: Trump: Scalise är en sann vän och patriot

Åtalen lades dock ner och mannen friades i rätten eftersom brottsoffren inte kom till rättegången.

Trots flera prickar i brottsregistret så har Hodgkinson haft en godkänd vapenlicens.

Mot Trump

66-åringen ska ha varit egen företagare och arbetat som besiktningsman fram tills han flyttade till Virginia för ungefär två månader sedan.

Han har varit aktiv på sociala medier, bland annat har han varit med i flera Anti Trump-grupper på Facebook. Han ska även ha deltagit som volontär under Bernie Sanders presidentvalkampanj. Sanders fördömer gärningen, skriver Politico.

En mäklare som anlitat Hodgkinson mycket under åren säger till New York Times att hon aldrig uppfattat Hodgkinson som radikal.

LÄS MER: Det här är Steve Scalise

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Topprepublikan beskjuten i Virginia

Mer i ämnet