Människor på väg för att evakueras från en rebellkontrollerad del av östra Aleppo. Foto: Reuters/TT

Evakueringen av Aleppo är igång

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av 5.000 syriska rebeller och deras familjer från östra Aleppo har inletts. I den första konvojen som lämnade området fanns 951 människor, uppger en syrisk regeringskälla.

En rysk militärtalesman säger att rebellerna och deras familjer ska evakueras via en ”humanitär korridor” som är 21 kilometer lång. De första människorna som evakuerats har nått fram till rebellkontrollerade områden utanför staden, rapporterar AFP.

En högt uppsatt turkist källa säger till Reuters att evakueringen kan vara klar inom två, tre dagar.

Syrienkriget

Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, säger enligt Reuters att ryssarna har lovat att evakueringen ska vara ”snabb och lugn” och att inga som evakueras ska komma till skada. Han beräknar att ca 30.000 människor är kvar i östra Aleppo.

Statlig syrisk tv visade hur en rad ambulanser och bussar körde ut från rebellkontrollerat område. Enligt AP var det 13 ambulanser och 20 bussar.

Vid halvtvåtiden svensk tid lämnade en första busskonvoj östra Aleppo, säger Rysslands försvarsminister enligt Reuters. President Putin ska ha beordrat ryska soldater att föra rebeller från Aleppo mot staden Idlib.

Ett barn vinkar inifrån en av bussarna som evakuerar människor från östra Aleppo. Foto: Reuters/TT

Första ambulansen besköts

Den första ambulansen som lämnade östra Aleppo för att evakuerade skadade besköts av Assad-anhängare, enligt en företrädare för rebellerna. Tre personer, varav en hjälparbetare, skadades, sade ambulansansvariga till oppositionsvänliga tv-kanalen Orient.

Ambulansen ska därefter ha återvänt till de belägrade delarna av Aleppo.

Vapenvila sedan i natt

Den syriska militären uppgav under morgonen att vapenvila har rått sedan i natt.

Röda Korset och Röda Halvmånen sade strax innan evakueringen påbörjades att de har tio ambulanser och 100 volontärer redo att delta i operationen.

En ny överenskommelse om vapenvila blev klar efter onsdagens våldsamheter i Syrien, uppger talespersoner från rebellerna.

Den ryska nyhetsbyrån RIA rapporterar i dag att över 2.000 rebellkrigare från OSS, Oberoende staters samvälde, har dödats i Syrien det senaste året, skriver Reuters. OSS består av före detta sovjetrepubliker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet