SVTs Bengt Norborg frågar nationalgardet varför de är så många runt Plaza Venezuela idag. Det är normalt, svarar officeren. Foto: SVT/Linda Hörnquist

Spänt läge i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i veckan då tre personer dödades och ett tjugotal sårades är de värsta sedan socialisten Nicolás Maduros omtvistade seger i presidentvalet förra året. Venezuela befinner sig i en svår ekonomisk situation, missnöjet är stort bland landets invånare och det är risk för ökat våld.

– Det är ett krig, fatta det, skriker kvinnan i Caracas centrum till oss när vi filmar folklivet. Det är helt lugnt och alla verkar njuta av en ljummen kväll i huvudstaden. Men kvinnan är arg, hon stödjer Maduro och regeringen och undrar vilka vi är.

Hon misstänker att vi stödjer oppositionen. Det spelar ingen roll vad jag säger, hon är ett tydligt exempel på hur polariserat landet är. Det blir snabbt en folkmassa runtom oss och vi blir tvungna att gå, innan det blir bråk.

Oro i Venezuela

Försök till statskupp menar presidenten

På ett parisiskt kafé i en mer välbärgad del av staden, säger José Rafael Briceño:

– Det kommer att bli mer våld snart igen.

Han undervisar i retorik på universitetet, är komiker och skådespelare,  en välkänd gisslare av regeringen. Han menar, liksom många andra, att det står och väger nu, att folk börjar få nog. Landet är visserligen delat, många är ”chavistas” och stödjer Hugo Chavez efterträdare Nicolás Maduro, men samtidigt blir allt bara sämre. Venezuela har världens högsta inflation, varubristen blir bara värre och förra året mördades nårmare 25 000 människor här.

Men i stället för att tala om problemen och hur de ska lösas, säger president Maduro att det pågår ett långsamt försök till statskkupp och att  ” fascistiska grupper” ligger bakom våldet, som skördat flera människors liv. Regering och opposition anklagar varandra. Bristen på information sprider rykten. Dialog och kompromss tycks omöjlig.

Demonstration till stöd för regeringen

Samtidigt är oppostiionen splittrad. Det finns de som inte ryggar för våldsamheter, som menar att man måste slåss för en förändring. Andra däremot säger att våld spelar regeringen i händerna och kommer att rättfärdiga repression och ett eskalerande våld. José Rafael Briceño tror det blir mycket värre innan det kan bli bättre.

– Kom ihåg, säger han, de kämpar för sina liv nu. Om de förlorar makten kommer oppositionen att starta rättgångar och många kommer att hamna i fängelse, både för korruptionsbrott, men också för brott mot mänskliga rättigheter.

Regeringen har kallat till en stor demonstration till stöd för sitt styre i dag lördag och vill visa att man har folket bakom sig. Oppositionen däremot är förbjuden att protestera. Men runtom i staden har studenter fortsatt att i små grupper, på gator och motorvägar, visa sitt missnöje med slagord på plakat och i talkörer. Det tornar upp sig till fler sammanstötningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Venezuela

Mer i ämnet