Terrorforskaren Hans Brun. Foto: TT

Terrorforskare: Risk för fler attentat i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Hans Brun varnar för fler attacker i Thailand efter nattens explosioner. Än så länge är det för tidigt att säga vem som kan ligga bakom dåden. ”Det finns flera möjliga grupperingar”, säger han.

Minst fyra personer har dödats i minst nio explosioner på olika platser i Thailand det senaste dygnet. Enligt de thailändska myndigheterna rör det sig inte om terrorism, skriver AP och Reuters.

Men enligt terrorforskaren Hans Brun, verksam vid King's College i London, är det en ganska vanlig terrorstrategi att angripa turistmål, för att försöka störa ut turistindustrin i syfte att skada ekonomin och skapa oroligheter.

Bombdåd i Thailand

Flera möjliga grupperingar

Han drar paralleller till ett attentat i Bangkok förra året, då 20 personer omkom. Den var riktad mot en helgedom som många turister besöker och de flesta som omkom var turister.

– Likheten är dels att man använder sprängmedel, och att man fortfarande inte vet vem som utförde attentatet förra året. Det är inte fastställt med någon säkerhet, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Hans Brun säger att det är för tidigt att säga vem som kan tänkas ligga bakom dåden.

– Det finns flera möjliga grupperingar som kan ha ett intresse av det här. Dels kan det vara oppositionsgrupper som är emot militärregimen. Det kan också vara kopplat till upproret i södra Thailand. Det finns också en risk för att det är kopplat till olika jihadistiska grupperingar som försöker etablera sig även i Indonesien och Filippinerna, säger han .

Ingen ensamvarg

Det man säkert kan säga är att det inte rör sig om en ensam gärningsman, eftersom attentaten har utförts på flera olika orter.

– Det är förhållandevis planerat. Det är ingen ensamvarg som vi kan se nu.

Finns det risk för fler attentat?

– Om det finns en cell som är aktiv i regionen finns det risk för fler attentat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Thailand

Mer i ämnet