Donald Trump går till angrepp mot opinionsmätningar och kallar dem för falska. Foto: TT

Trump om usla opinionssiffror: ”Negativa mätningar är falska nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor efter installationen visar färska siffror att amerikanerna aldrig har varit så missnöjda med en nyinsvuren president.

Donald Trumps svar?

”Alla negativa undersökningar är falska nyheter”, skriver han på Twitter.

I fredags publicerade CNN/ORC en ny opinionsundersökning, som visar att amerikanerna inte har varit så missnöjda med en ny president sedan mätningarna startade. 53 procent ogillar hans politik, 44 procent är nöjda, medan 3 procent saknar uppfattning, skriver CNN.

En majoritet av amerikanerna ogillar Trumps inreseförbud och den planerade muren mot Mexiko.

USA-val 2016

Trumps 44 procent kan jämföras med Barack Obamas siffra 2009, som var 76 procent. Den näst minst populära presidenten i mätningarna har varit Ronald Reagan, som 51 procent ansåg gjorde ett bra jobb strax efter installationen.

Läs mer: Trumps första vecka i Vita huset

Samtidigt visar en annan opinionsundersökning gjord av Gallup, som presenterades i helgen, ännu sämre siffror. Bara 42 procent i mätningen anser att han gör ett bra jobb medan 53 procent ogillar hans politik. Mätningen har gjorts ända sedan Dwight Eisenhowers presidentperiod 1953–1961, skriver The Independent.

”Fattar egna beslut”

Nu svarar Trump genom att kalla undersökningarna för falska.

”Alla negativa mätningar är falska nyheter, precis som CNN, ABC, NBC under valet. Ledsen, människor vill ha gränssäkerhet och extrema kontroller”, skriver han på Twitter.

Han fortsätter:

”Jag fattar mina egna beslut, i stort sett baserat på insamlande av information, och alla vet det. En del falska nyheter-medier ljuger för att förringa.”

Gör sitt eget urval

Under sin presidentvalskampanj hänvisade Donald Trump regelbundet till olika mätningar. En kommentar från i oktober förra året tyder på att han är selektiv i fråga om opinionsundersökningar, skriver The Independent.

– När det går dåligt för oss, pratar jag inte om mätningarna. När det går bra för oss, pratar jag om mätningarna.

När han kandiderade till president påstod han sig vid ett tillfälle ha ”vunnit” en mätning i anslutning till en debatt, trots att det inte hade gjorts någon sådan undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet