Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när demonstranter stormade ambassadsbyggnaden i slutet av juni. Även då efter uppmaning från den shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr. Foto: Twitter

Sveriges ambassad i Bagdad stormad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad stormades under torsdagen. Ambassadens personal lyckades lämna byggnaden och ta sig till säkerhet, enligt UD.

– Det är inte så förvånande, säger SVT:s Turkietkorrespondent.

Den populistiske och inflytelserike shiamuslimske ledaren Moqtada al-Sadr ska tidigare under dagen ha uppmanat sina anhängare att gå ut och protestera mot onsdagens koranbränning i Stockholm. Därefter ska anhängare ha tagit sig till Sveriges ambassad i Bagdad.

– Det är inte så förvånande. Vi har sett väldigt starka reaktioner på koranbränningarna i Sverige, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Bilder som publicerats på sociala medier, som inte har verifierats, visar en stor folksamling utanför Sveriges ambassad och även innanför ambassadområdet. Stormningen uppges ha varat i ungefär 15 minuter, enligt AFP:s fotograf, och avslutats efter att säkerhetsstyrkor anlänt till området.

Reaktion på koranbränningen

Många starka reaktioner och flera fördömanden har kommit som reaktion på att 37-årige Salwan Momika, som är bosatt i Järna med kommer från Irak, brände koranen utanför en moské i centrala Stockholm under tisdagen.

– Det har väckt skarpa reaktioner på flera håll i Mellanöstern. Vi har sett offentliga uttalanden från Jordanien, Marocko drar tillbaka sin ambassadör. Iran har också kommit med uttalanden och Irak har kommit med officiella uttalanden, som fördömer bränningen, säger SVT:s utrikesreporter Lina Malers.

Turkiets president Reccep Tayyip Erdogad har även han fördömt koranbränningen under dagen.

Personal i säkerhet

Ambassadens personal ska ha lämnat ambassaden och tagit sig till säkerhet.

”Vi är väl underrättade om situationen. Vår ambassadpersonal befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem”, skriver svenska utrikesdepartementet i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet