Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Wallström: Folkets vilja måste respekteras

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsråd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverföring i Gambia. Under onsdagen var frågan åter uppe i säkerhetsrådet.

– Efter mötet kunde Sverige i rollen som ordförande bidra till att öka trycket på president Jammeh genom att i ett uttalande upprepa krav på att respektera valresultatet och överlåta makten i enlighet med konstitutionen. Säkerhetsrådet följer situationen nära för att på bästa sätt kunna bidra till en lösning”, skriver Wallström i en kommentar.

– Vi står i tät kontakt med Ecowas, den regionala organisationen för länderna i Västafrika, liksom Afrikanska unionen. Deras medlingsansträngningar och påtryckningar välkomnas, fortsätter utrikesministern, samtidigt som hon påpekar att det inte råder någon tvekan om att Barrow har vunnit presidentvalet.

– Det gambiska folkets vilja måste respekteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Gambia

Mer i ämnet