Foto: TT

Framgång för många småpartier

Uppdaterad
Publicerad

Små enfrågepartier fick stora framgångar i valet. I Åsele kommun fick Åselepartiet och Opinion sammanlagt 51,9 procent av rösterna.

Det finns mycket åsikter om årets valresultat men en sak står klar och det är att många småpartier gör väldigt bra val. Helt nya partier har fått fler än tio procent av rösterna i flera kommuner. Lysekilspartiet fick 22,8 procent och ”Konsensus – För Vadstenas Bästa” fick 26,7 procent,

– Det blev lite mer än förväntat. Lite grann av en överraskning för alla som är på vår valvaka, säger Konsensus ordförande Mats Wahrén till Östnytt.

Läget efter valet 2014

Partiet har dock inte fört några dialoger med andra partier inför valet.

– Vår viktigaste fråga är hur vi för fram en vision att bli 10 000 personer i kommunen. Därmed är bostadsfrågan viktigast för oss. Det har inte byggts nya lägenheter här på 15 år, säger Mats Wahrén.

Majoritet i Åsele

I Åsele kommun har mindre partier länge funnits och tagit plats i kommunfullmäktige. Fast nu är situationen speciell då Åselepartiet och Opinion sammanlagt fått 51,9 procent av rösterna. Bakgrunden till deras framgång är två enskilda frågor. Dels att kommunens enda ambulans har dragits in och dels ett missnöje med nedskärningar i en skola.

– Röster kommer framför allt från ett missnöje mot Socialdemokraterna. De här partiernas program är annars inte så utmejslade, säger Arne Müller på SVT Västerbottensnytt.

”Kan stå för vad som helst”

Att partierna inte riktigt har färdiga planer bekräftas även av Opinion i en intervju inför valet.

– Vi kan stå för vad som helst. Vårt fokus är att diskutera frågor. Vi kommer inte att ha alla bra svar men om socialdemokraterna lägger fram ett bra förslag kan vi gå på det, säger Opinions Jonas Ternestål.

Och listan över framgångsrika småpartier kan göras lång. I Sollefteå fick vindkraftsmotståndarna Västrainitiativet, 17,4 procent på bekostnad av både Moderaterna och Socialdemokraterna. Och i Hofors fick nystartade Hoforspartiet 13,3 procent, även där på bekostnad av S och M.

– Det är helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga, säger Anne Persson, Hoforspartiet.

Lämnande C för KS

Men det är inte bara väljarna som flyttar på sig. I Gagnef kommun har till och med kommunfullmäktiges ordförande Jaak Kersteel lämnat Centerpartiet och gått över till det nystartade partiet Kommunal Samling som fick 18,4 procent av rösterna.

– Det är helt enkelt så att om man inte får gehör i det parti man tillhört sen 1976, säger Jaak Kerstell.

Men partierna kan ofta få det svårt att hänga kvar. I Valdemarsvik tappade Nybyggarpartiet karftigt, från 17,9 procent förra valet till dagens 8,9 procent.

Enligt statsvetare Johan Wänström är det inte ovanligt att ”uppstickarpartier” som fått en stor mängd röster vid ett val, senare minskar vid nästa val.

– Det kan ändras fort för vissa partier när de tvingas ha ansvar i den vardagliga kommunpolitiken, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet