Foto: SVT

Reinfeldt: Ni gör unga arbetslösa, Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Jobben var på förhand en av de viktigaste frågorna i kvällens duell mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Och efter en lugn inledning hettade det till när partiledarna diskuterade arbetslösheten bland unga. – Titta på verkligheten Reinfeldt, ungdomsarbetslösheten är jättehög, sade Löfven.

Socialdemokraterna vill satsa nära tre miljarder kronor på att ge 32.000 ungdomar traineejobb inom äldreomsorgen. Jobben är tillfälliga i tolv månader, och många har ifrågasatt hur många som i slutändan får ett fast jobb efteråt.

– Med vår modell kommer du in – de får tolv månaders anställning och en utbildning som leder vidare. När den är klar har man betydligt större möjligheter, säger Stefan Löfven (S).

SVT:s Duellen

Fredrik Reinfeldt tog upp fackets kritik mot förslaget och sågade det med fotknölarna:

– Det du och Socialdemokraterna föreslår är en totalt statlig subvention utan relevant utbildning. Det är precis så som fackliga företrädare har sagt åt oss att inte använda den här typen av avtal. Använd det inte som en arbetsmarknadsregulator för att dölja arbetslöshet, sade han.

”Oförskämt av dig”

Ordvalet fick Stefan Löfven att ilskna till.

– Det är väldigt oförskämt av dig att kalla det här för en arbetsmarknadsregulator. De kommer in och de kommer att göra viktiga jobb inom välfärden, sade han.

– Det uttrycket jag använde har Vårdförbundets ordförande använt, inte jag, svarade Reinfeldt.

Reinfeldt: Ni slår undan jobb

Fredrik Reinfeldt lyfte istället fram Moderaternas förslag på hur man ska få fler unga i arbete: De ska söka sig till privat sektor. RUT, ROT, halverad restaurangmoms och halverad arbetsgivaravgift har enligt Reinfeldt gett omkring 50.000 varaktiga jobb.

– Många av dem går till unga människor, inte sällan utrikes födda. Varför smäller ni till där? Ni slår undan jobb som ger unga 20.000 kronor och ger dem istället tillfälliga jobb som ger 13.000 kronor i månaden. Det är ju en kraftig lönesänkning, sade han.

– Nej, vi ska ta arbetslösa ungdomar. Det är det som är själva poängen, du måste läsa förslaget, sade Löfven

– Men ni gör ju dem arbetslösa först, sade Reinfeldt.

”Titta på verkligheten”

Enligt Löfven kostar varje jobb över en miljon, om man följer Moderaternas förslag.

– Alla oberoende utvärderare har konstaterat att varken restaurangmoms eller rabatt på arbetsgivaravgift för unga har varit någon hit. Det ger väldigt, väldigt få jobb, sade Löfven och fortsatte:

– Titta på verkligheten, Fredrik Reinfeldt. Ungdomsarbetslösheten är jättehög.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT:s Duellen

Mer i ämnet