Niclas Hammarström kramar om sin son på Arlanda Foto: Aftonbladet

”Skönt att vara hemma”

Uppdaterad
Publicerad

De har landat på svensk mark. Efter över 40 dagar i fångenskap kunde journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed krama om sina familjer igen.

Klockan fyra i dag kunde Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kliva av planet på Arlanda. De fick först hälsa på Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och Dagens Nyheters Peter Wolodarski, men kort därefter kunde de smita ut bakvägen. Där väntade det käraste återseendet – familjen.

– Så jävla skönt att vara hemma, säger Niclas Hammarström till Aftonbladet.

Journalister bortförda i Syrien

Efter att ha landat kunde svenskarna berätta mer om tiden i fångenskap. Niclas Hammarström säger att de försökte bygga upp en relation till vakterna utanför källaren där de hölls fångna – allt för att förövarna skulle se dem som människor.

 – Vi sa att vi var kristna och att vi trodde på gud. Vi bad öppet och tydligt, säger Niclas Hammarström.

”Har jättenära till gråten”

Trots skenavrättningar, tortyr och kränkningar försökte Magnus Falkehed och Niclas Hammarström behålla sin värdighet – de höll huvudet högt och hälsade på människor de mötte. Genom att städa sin cell varje morgon och hålla rent hoppades de att kidnapparna skulle tröttna på att de höll ut.

Trots att de två journalisterna är glada att vara hemma berättar Niclas Hammarström om hur de sex veckorna tagit ut sin rätt på honom.

– Jag kanske verkar lugnare än jag är. Jag har jättenära till gråten och jag gråter hela tiden. Det är skitjobbigt.

Möttes av choklad i Paris

SVT mötte tidigare de två svenskarna  med en ask belgisk choklad när de mellanlandade på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris.

– Det här är det jag längtat mest efter, näst efter min familj! utbrister Magnus Falkehed.

Hur ser ni på era uppdrag som utrikesjournalister?

– För egen del känner jag att jag måste vara mer försiktig i framtiden, med tanke på vad jag utsatt min familj för de här veckorna, säger Niclas Hammarström.

– Jag tycker fortfarande att det är ett viktigt uppdrag, men man måste fundera mycket efter det vi varit med om, säger Magnus Falkehed.

Dagens Nyheters säkerhetschef Crister Ohlsson säger till TT att journalisterna kommer att tillbringa tiden mellan landningen och presskonferensen med sina anhöriga och att de ska föras ”dolt” från platsen.

Klockan 19.00 kommer de två journalisterna att hålla presskonferens på Arlanda. SVT sänder live.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister bortförda i Syrien

Mer i ämnet