Foto: TT

”Kidnappade skolflickorna nära bli fria”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en nigeriansk regeringskälla kan de 219 kidnappade skolflickorna vara mycket närstående. Och det sedan myndigheterna meddelat att man nått en uppgörelse med Boko Haram.  

Vad överenskommelsen egentligen handlar om är få som vet och enligt Mike Omeri, som är regeringens talesman i säkerhetsfrågor, pågår förhandlingar fortfarande.

– Jag kan inte spekulera om ett datum, det kan vara nu i veckan eller nästa. Men vi rör oss närmre ett säkert frisläppande av flickorna, säger han till the Guardian.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Dagligen pågår demonstrationer för flickornas frisläppandet i huvudstade Abuja. Rörelsen #bringbackourgirls har spridits världen över och regeringens uttalande väcker hopp hos många.

– Visst, de nigerianska myndigheterna har sagt att de ska släppas, men många tvivlar ändå på att det faktiskt kommer att ske, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Stridigheter trots ”vapenvila”

Det var i fredags som myndigheterna meddelade att de nått en överenskommelse om vapenvila med extremistgruppen Boko Haram och att den också skulle innefatta frisläppandet av flickorna.

Boko Harams ledare Abubakar Shekau har inte bekräftat varken överenskommelse eller vapenvila.

Samtidigt rapporteras om nya stridigheter i flera städer i nordvästra Nigeria, minst 25 personer ska ha dödats. 

Enligt vittnesuppgifter från folk som lyckats fly har Boko Haram fängslat 100-tals för att de brutit mot rebellernas strikta tolkning av Sharia-lagarna.

Flera grenar av Boko Haram

Det här visar en del av problemet, att de nigerianska myndigheterna inte riktigt vet vilka de är och vilka de ska förhandla med, menar Johan Ripås.

– Det kan vara så att de har förhandlat med den lokala cellen som har kidnappat flickorna, men att hela rörelsen Boko Haram inte är med på uppgörelsen, säger han.

Nästa år är det val i Nigeria och de kidnappade skolflickorna har blivit storpolitik i landet.

– Att flickorna släpps ligger i president Goodluck Jonathans intresse och kan ge honom fördel, om inte förlorar han i politisk trovärdighet, säger Johan Ripås.

Det var i april i år som Boko Haram rövade bort 276 flickor från en skola i Chibok. Ett femtiotal av flickorna kunde fly inom några dagar, och ytterligare en frigavs i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet