Foto: TT

Röstskolkare hotas med böter

Uppdaterad
Publicerad

Det svala intresset för presidentvalet gör att vallokalerna i Egypten har öppet också i dag. Dessutom kan den som struntar i att rösta få böter.

Trots gratis bussresor och en extra helgdag har få egyptier röstat i presidentvalet. Vallokalerna skulle egentligen ha stängt klockan åtta svensk tid i går, men nu håller de alltså öppet också i dag. De som trots detta väljer att bojkotta valet riskerar böter på 500 egyptiska pund, motsvarande 540 svenska kronor.  

Kampen om vem som ska bli landets näste president efter Muhammed Mursi står mellan förre försvarsministern Abdul Fatah al–Sisi och utmanaren Hamdin Sabbahi. Valet tros vinnas av militärens kandidat al–Sisi, som i praktiken redan styr landet efter militärkuppen i fjol, då Mursi störtades.

Uppmaningar till bojkott

SVT:s korrespondent Stina Blomgren berättar att det även i dag var glest i vallokalerna i Kairo.

– Många unga väljer att inte rösta eftersom man inte vill legitimera valet. De jag har pratat med säger att landet nu går tillbaka till ett militärstyre och att det inte var detta man kämpade för när Mubarak störtades.

53 miljoner egyptier är röstberättigade och enligt landets centrala valkommission ska 37 procent ha röstat. Det är en dock en siffra som ifrågasätts. Från Sabbahis kansli pratas det om ett valdeltagande på 25 procent.

– Människor är trötta. Man har haft sju val på tre år, säger Stina Blomgren.

Kaos och våld

Valkommissionen skyller också på att en värmebölja gjort att invånarna hållit sig borta från vallokalerna. Valet har dessutom bojkottats av Mursis organisation, det numera förbjudna Muslimska brödraskapet.

– Brödraskapets anhängare är absolut ingen majoritet, men de är en grupp att ränka med i Egypten säger Stina Blomgren.

2012 fick den nu avsatte presidenten Muhammad Mursi över 13 miljoner röster i andra omgången och valdeltagandet var 52 procent. Även om Abdul al-Fattah al–Sisi kommer vinna stort är frågan om han får mer stöd än Mursi fick i det splittrade landet.

Tiden efter den arabiska våren och massdemonstrationerna på Tahirtorget vintern 2011, som ledde till att att Hosni Mubarak lämnade presidentposten  har präglats av politisk kaos och våld mellan anhängare till Muslimska brödraskapet och militären.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.