Sverige tar adoptionsfrågan på största allvar, skriver Maria Larsson i sitt brev till den ryske ministern. Foto: Scanpix/montage

Ministerns vädjan: Genomför adoptionerna

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev vädjar nu barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) till Ryssland att samarbeta kring adoptionsfrågan och inte stoppa de barn som redan träffat sina föräldrar.

Det var i förra veckan som SVT kunde avslöja att Ryssland infört en ny lagstiftning som stoppar adoptioner till länder som tillåter samkönade äktenskap. Ryska myndigheter gick i samband med det ut med att man ville sluta ett avtal med Sverige – men tills dess är det alltså stopp.

Nyheten väckte stor uppståndelse – inte minst när det uppdagades att 13 ryska barn, som redan träffat sina svenska föräldrar, inte kommer att få komma till sina nya hem.

Ryskt adoptionsstopp

I ett brev vädjar nu barn – och äldreminister Maria Larsson (KD) till den ryske utbildnings- och vetenskapsministern Dmitrij Livanov att låta adoptionerna fortgå. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”En djupt olycklig situation”

Maria Larsson skriver att man, i frågan om de 13 barn som stoppats från att komma till Sverige, måste se FN:s konvention om barnets rättigheter som ”en självklar utgångspunkt” och att man i första hand ”utan dröjsmål” bör se till att dessa barn får komma till sina nya föräldrar.

”Denna situation är naturligtvis djupt olycklig för såväl berörda barn som för tilltänkta svenska adoptivföräldrar. Möten dem emellan har redan ägt rum och förhoppningar spirat från båda håll om en gemensam framtid” skriver ministern.

Inga hinder för adoptioner

Vidare understryker Larsson att Sverige, precis som Ryssland, har en fungerande adoptionsverksamhet som utgår från FN:s barnkonvention och att det därför inte finns några hinder för ett samarbete kring internationella adoptioner.

”Jag önskar med detta brev tydliggöra att dessa frågor tas på största allvar och att vi naturligtvis alltid är beredda att föra en dialog kring adoptionsverksamheten mellan våra länder med barnets bästa som ledstjärna.”

Brev till familjen Silverdahl

Familjen Silverdahl i Hedemora är en av de 13 svenska familjer som redan fått träffa sitt blivande adoptivbarn på ett barnhem i Ryssland. I helgen skrev de till Maria Larsson och berättade om sin situation. Nu har de fått svar. I ett brev svarar Maria Larsson att hon arbetar för en lösning men att hon inte kan avslöja vad som händer.

– Det är frustrerande att inte få veta några detaljer, säger Sara Silverdahl till SVT.

Även utrikesminister Carl Bildt uttalade sig i dag angående adoptionsstoppet. Han menar att beslutet inte var genomtänkt från ryskt håll, och att Maria Larsson arbetar aktivt ”via diplomatiska kanaler” för att lösa situationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet