Eva Elmsäter, kommentator. Foto: SVT

”Propagandaseger för Hamas”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dygns intensiva bombningar av Gaza och ett stort antal raketer mot mål i Israel står nu soldater redo längs gränsen för en eventuell markoffensiv. ”Det blir allt svårare för Netanyahu att stå emot den israeliska opinionen”, säger SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.

Sammanlagt ska över 400 raketer ha avfyrats mot Gaza och över 400 ton sprängmedel ha släppts på mindre än 36 timmar. Konflikten har trappats upp av raketer som avfyrats från Gazaremsan mot flygplatsen i Tel Aviv. 40.000 israeliska reservister har mobiliserats inför en möjlig markinvasion på Gazaremsan.

– Än så länge försöker Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ha invasionen som ett hot för att få Hamas att stoppa raketerna mot Israel. Men samtidigt så ökar kravet på hårdare tag och det blir svårare och svårare för Netanyahu att stå emot den israeliska opinionen, säger SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.

Konflikten i Gaza 2014

Vad står på spel för Netanyahu?

– Han är hårt pressad från olika håll, från extremhögern och den breda opinionen efter att de tre tonåringarna hittats mördade. Det finns starka känslor. Fast skulle han inleda en markinvasion skulle han få stark kritik från internationellt håll, säger Eva Elmsäter.

Vad har Hamas att vinna på att avfyra raketer mot Israel?

– Hamas har försökt undvika den här invasionen, men samtidigt har Hamas anklagats för svaghet och flera grupper i Gaza kräver ett angrepp. Det är en propagandaseger när folk ser att Hamas kan skicka raketer så långt som till Tel Aviv och Haifa.

Vad innebär upptrappningen av våldet för det sköra samarbetet mellan Hamas i Gaza och den Palestinska myndigheten på Västbanken?

– Det är ett hårt slag, eftersom man efter flera år lyckades komma överens i april och ha en slags koalitionsregering. Det här är en försämring och det blir svårare att få till ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna. Många grupper är ju emot det och kidnappningen av de israeliska tonåringarna kan ha varit för att åstadkomma kaos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet