Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: TT

Statsministern: Vi måste fortsätta som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Helle Thorning Schmidt säger att hon tror att danskarna kommer att ta sig igenom tiden efter helgens terrordåd starkare och mer enade än innan. På en presskonferens i dag hyllade hon polisens insats och tackade för omvärldens stöd.

– Den danska demokratin är stark och den danska nationen är stark. Vi accepterar inte angrepp på våra rättigheter och vår frihet. Vi måste fortsätta leva som vanligt, vi måste fortsätta säga och tänka vad vi vill, säger hon.

Två personer dödades och fem personer skadades i attackerna mot en synagoga och mot ett möte där den svenske konstnären Lars Vilks skulle delta. I söndags sköts den misstänkte gärningsmannen ihjäl av dansk polis. Helle Thorning Schmidt säger att polisen agerat modigt och professionellt.

Terrordåden i Köpenhamn

–Det är tydligt att vi har god beredskap. Hade vi inte haft det hade följderna blivit mycket värre, säger hon.

”Judarna viktiga för Danmark”

Hon beskriver attacken mot den judiska synagogan som en attack mot hela Danmark.

– Det judiska samfundet är en viktig del av Danmark. Jag besökte själv synagogan i går och vi ska göra allt för att försvara den judiska minoriteten i Danmark, säger hon.

Det finns inget som tyder på att gärningsmannen var del i någon terrorgrupp men hon utrycker oro över unga danska medborgare som reser till Syrien och Irak för att ansluta sig till och strida för IS.

– Jag vill understryka att det här är inte en konflikt mellan muslimer och väst eller mellan muslimer och andra religioner. Det är en konflikt mellan grundvärderingar i vårt samhälle och extremism.

Rörd över stödet

Stödet efter helgens terrordåd har varit överväldigande, säger statsministern.

– Vi har sett att vi inte är ensamma i vår kamp. Vi har fått stöd från ledare över hela världen. Från djupet av mitt och det danska folkets hjärta vill jag säga: tack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet