En demonstrant håller i en skylt där det står ”Övervåld är terrorism” under en demonstration på Staten Island i New York där en svart man ska ha dödats av polisen i juli i år. Foto: John Minchillo

Stora protester mot polisen efter ännu en svart mans död

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 000 demonstranter samlades under lördagen på Staten Island i New York för att demonstrera mot ännu ett polisinsats mot en svart man. Mannen dog efter att polisen tagit strypgrepp på honom.

Den 17 juli i år ska en svart man, sexbarnspappan Eric Garner, på Staten Island i New York ha slagits ner av polisen efter att han sålde lösa cigaretter på gatan. Poliserna, som både var uniforms- och civilklädda, ska ha tagit tag i mannen och använt strypgrepp på honom.

Mannen, som hade astma, dog på asfalten bara några minuter senare.

Michael Brown sköts till döds av polis

2.000 demonstrerar

Många är upprörda över händelserna på Staten Island och över Eric Garners död, enligt Staten Island News.

I dag samlades över 2.000 demonstranter på Staten Island för att demonstrera mot polisens våld och mot användandet av strypgrepp som metod.

Enligt amerikanska medier ska 43-årige Eric Garner ha ropat: ”Jag kan inte andas, jag kan inte andas” under polisens insats.

Bildbevis finns

Och bara några dagar efter händelsen publicerades en video på YouTube som visade polisens agerande vid händelsen. I samband med detta reagerade New Yorks borgmästare Bill de Blasio och beklagade händelseförloppet.

Den 22 augusti uppgav New York-polisen att de inte tyckte att Garners tillstånd verkade vara så allvarligt.

Vittne: ”Poliser överallt”

Svenska Victoria Esphagen, som bor på Staten Island och som studerar i New York, berättar om Staten Island-demonstrationerna:

– Det är poliser överallt och de har spärrat av hela gatan här där jag står, säger hon till SVT.

Hon uppger att demonstranterna runt omkring henne skanderar olika slagord, bland annat ”justice for all” (rättvisa åt alla), och ”respect human rights”, (respektera mänskliga rättigheter).

90 procent svarta

Victoria Esphagen uppger att 90 procent av demonstranterna är svarta och att de är upprörda över polisens attityder mot svarta män.

– De säger att polisen riktar in sig på de mörkhyade och att media får de mörka att se illa ut, och att det skapar skräck och oro, säger hon till SVT.

– De tycker att de inte blir hörda.

Sträckan som demonstranterna promenerar är inte lång, bara drygt 300 meter, men den är symbolisk, eftersom det är biten mellan det häkte där poliserna arbetar och den plats där sexbarnspappan Eric Garner dog.

Liknar händelserna i Ferguson

Händelserna på Staten Island har likheter med oroligheterna i Ferguson för några dagar sedan, där en annan svart man, Michael Brown ska ha skjutits av polisen efter en konfrontation med dem.

Enligt amerikansk lag är stryptag olagligt att använda av New Yorks-poliskår, så länge det inte är fara för annans liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet