Foto: SVT

USA: Terrorhoten ”mer specifika” än tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Syftet är att attackera västerländska intressen, inte bara amerikanska. Det säger USA:s försvarschef Martin Dempsey om de senaste terrorhoten i en intervju med ABC News. Samtidigt utfärdar Interpol en global säkerhetsvarning efter att hundratals misstänkta terrorister flytt från flera fängelser senaste månaden.

Det var sedan USA elektronisk avlyssnat en diskussion mellan al-Qaida-medlemmar om anfall i den muslimska världen som amerikanska UD på fredagen utfärdade en resevarning till amerikanska medborgare.

Hoten är ”mer specifika” än tidigare hot, säger USA:s försvarschef Martin Dempsey enligt AFP.

Terrorhot i Jemen

– Det var mycket mer än det vanliga pladdret, säger en högt uppsatt källa till New York Times.

Exakt var al-Qaida tänker slå till är inte känt, men enligt Washinton kan terrorister komma att slå till mot kollektivtrafik eller turistanläggningar och hotet gäller för hela augusti.

USA håller flera av sina ambassader och konsulat stängda i den muslimska världen på söndagen.

Också Tyskland stänger av säkerhetsskäl tillfälligt sin ambassad i Jemen, precis som USA och Storbritannien.

Enligt regeringen i Berlin hålls ambassaden i Sanaa stängd söndag och måndag.

Det brittiska utrikesdepartementet meddelade detsamma i fredags och hänvisade till ”det spända säkerhetsläget”. Oron är särskilt stor inför de sista dagarna av ramadan och avslutningshögtiden id al-fitr, hette det.

Svenska UD vidtar inga säkerhetsåtgärder till följd av USA:s varning om att al-Qaida planerar att slå till mot västerländska intressen i Mellanöstern.

– Våra ambassader är öppna som vanligt, säger Linn Duvhammar på UD:s pressstjänst till TT.

Även Sveriges honorära konsulat i Jemens huvudstad Sanaa har öppet som vanligt.

Fakta

Ambassader stänger

USA har meddelat att 22 beskickningar, som vanligen har söndagsöppet, håller stängt den 4 augusti.

Det gäller ambassaderna i Förenade arabemiraten, Algeriet, Jordanien, Irak, Egypten, Djibouti, Bangladesh, Qatar, Afghanistan, Sudan, Kuwait, Bahrain, Oman, Mauretanien, Saudiarabien, Jemen, Libyen.

Stängt håller även ett konsulat i Förenade arabemiraten och två i Irak och Saudiarabien.

Storbritannien och Tyskland har båda meddelat att deras ambassader i Jemens huvudstad Sanaa håller stängt söndagen den 4 augusti och måndagen den 5 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot i Jemen

Mer i ämnet