Sverige möter Australien i Algarve Cup

Uppdaterad
Publicerad

Landslaget trappar upp förberedelserna inför sommarens EM-fest i Nederländerna. I år är Algarve Cup extra viktig för svenskorna. ”Fokus för landslaget kommer att vara att få fyra bra matcher, även om man alltid satsar på att vinna”, säger SVT-experten Frida Östberg.

– Det är en väldigt värdefull turnering eftersom att landslaget får vara tillsammans i många dagar, träna och matcha ihop sig för att det sedan ska klicka i sommar, säger Frida Östberg.

Sverige deltar i år, för 23:e gången, i stjärnspäckade turneringen Algarve Cup. Landslaget är garanterat fyra matcher – tre gruppspelsmatcher och en avslutande placeringsmatch.

Damlandslaget i fotboll

Men viktigast av allt; Sveriges förbundskapten Pia Sundhage får tid att slipa på sin spelidé och titta närmare på sin landslagstrupp inför sommarens mästerskap.

– Det blir viktigt att få svar på vilka som ska spela ihop, vilka kombinationer man vill ha och vad som man kan bli starkare på. Sedan blir det viktigt att utveckla det egna offensiva spelet, säger Östberg.

– Nummer ett blir dock att behålla stämningen från OS i somras med glädjen och framåtandan i laget.

Ingen given ersättare till Jakobsson

Sundhage tog i februari ut truppen till turneringen. Alla stjärnor är uttagna med undantag för skadade anfallaren Sofia Jakobsson. Nu får andra spelare chans att visa upp sig i hennes position.

– Jag tror inte bara att man tittar på forwards för att ersätta Jakobsson. Det kan bli en mittfältare som Asllani (Kosovare) eller Rolfö (Fridolina) i en spets från mittfältet. Ingenting är givet. Det gäller att få ut maximalt av lagets egenskaper, säger Östberg.

”En bra grupp”

I år nobbar ett par etablerade landslag turneringen. Stora fotbollsnationerna Brasilien, Frankrike, Tyskland och USA är inte med. Däremot får Sverige nyttiga gruppspelsmatcher mot Australien, Kina och Nederländerna.

– I Sveriges fall är det här en jättebra turnering. Det är en bra grupp för träningsmatcher, då det är långt ifrån självklart att man kan promenera igenom gruppen. Fokus för landslaget kommer att vara att få fyra bra matcher, även om man alltid satsar på att vinna.

SVT sänder alla Sveriges matcher i Algarve Cup.

Så sänds Algave Cup i SVT

Onsdag 1 mars

19.30 Sverige-Australien SVT2/SVT24

Fredag 3 mars

19.30 Sverige-Kina SVT2/SVT24

Måndag 6 mars

15.50 Sverige-Nederländerna SVT1

Onsdag 8 mars

19.30 Placeringsmatch med Sverige SVT24 

Programledare: Jane Björck

Kommentator: Chris Härenstam

Expert: Frida Östberg

Svenska startelvan mot Australien

1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 2 Jonna Andersson – 23 Elin Rubensson, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger – 11 Stina Blackstenius, 9 Kosovare Asllani, 8 Lotta Schelin

Grupp A: Danmark, Kanada, Portugal, Ryssland

Grupp B: Island, Japan, Norge, Spanien

Grupp C: Australien, Kina, Nederländerna, Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet