Demonstranter protesterar mot Irans regim utanför Friends Arena i Solna inför fotbollslandslagets landskamp mot Iran. Foto: TT Nyhetsbyrån

Protester mot Iran inför landskamp

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter protesterade utanför Friends arena i Solna inför fotbollslandslagets landskamp mot Iran.

På ett av plakaten adresserat till den islamistiska regimen kritiserades de många avrättningar av politiska fångar som genomförts i Iran, bland dem tidigare fotbollslandslagskaptenen Habib Khabiri. Även iransk-kurdiska grupper tog tillfället i akt att manifestera mot regimens förtryck.

– Vi är många olika grupper men jag representerar kvinnorörelsen. Kvinnliga rättigheter kränks i Iran, de tillåts inte ens att gå på fotbollsmatcher, säger Maria Rashidi, ordförande i Kvinnors rätt.

EM-kval Fotboll 2014-2015

Hon tycker samtidigt att landskampen är viktig och tror att många svensk-iranier är stolta över matchen på Friends arena.

– Men vi vill att Svenska fotbollförbundet ska framföra kritik mot Irans könsapartheid och att regimen kränker mänskliga rättigheter, säger hon.

Trots demonstranternas slagord beskrevs stämningen utanför arenan som lugn av polisen.

– Vi har en särskild kommendering som jobbar därute. Vi är med på noterna, men det är inga konstigheter, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

När matchen började vid 19.30 hade aktivisterna avslutat protestaktionen.

Men även inne på arenan syntes politiska budskap – Svenska fotbollförbundet riskerar nu att bötfällas, skriver Aftonbladet. Detta eftersom Fifas regler, om att politiska budskap är förbjudna, gäller även under träningslandskamper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval Fotboll 2014-2015

Mer i ämnet