Svenska cupen direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Topplag möter bottenlag när SVT sänder söndagens semifinaler i Svenska cupen. Men VM-uppehållet gör matcherna mer oförutsägbara. ”Det är det som verkligen kan tala för en skräll”, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Ettan och tvåan i tabellen, Rosengård och Linköping, möter varsitt lag på den undre halvan av tabellen när det ska avgöras vem som går till cupfinal. Malmölaget ställs mot Umeå och Linköping tar emot Örebro.

En finalplats står på spel, men mycket av uppmärksamheten lär Rosengårds Therese Sjögran få. Hon gör sin sista match som elitspelare innan hon lägger skorna på hyllan och blir sportchef i klubben.

Svenska Cupen

– Hon har varit en del av svensk fotboll så länge, och jag hoppas att hon kommer att få de hyllningar hon förtjänar. Det tror jag att hon kommer att få också. Hon är värd alla hyllningar hon kan få, säger Johannesson.

Saknar Mittag

Rosengård har hela nio VM-spelare i sin trupp, och det blir första matchen efter VM-uppehållet för klubben. Men en som fattas är Anja Mittag, som efter VM flyttar till PSG efter tre och ett halvt år i Malmö.

– De har en otrolig bredd i truppen, de har några andra att sätta in, så de kommer troligen att vinna den här matchen ändå. Men det betyder mycket, kanske inte i den här matchen men på sikt är det en världsspelare som svensk fotboll förlorar.

Den andra matchen, mellan Linköping och Örebro, menar experten är mer oförutsägbar.

– KIF Örebro har haft otur med skador på viktiga spelare vilket har lett till att de har haft svårigheter under säsongen. Men de har ett bra lag. Den matchen ser jag som jämnare.

VM-faktorn

Johannesson skulle bli överraskad om Umeå eller Örebro ställer till det för topplagen, men VM-faktorn är det som gör matcherna extra spännande.

– Man kan inte förbereda sig för hur man reagerar när man kommer tillbaka efter ett uppehåll. Det brukar ta någon match innan man kommer igång, oavsett hur man tränar. Det är det som verkligen talar för en skräll. Sedan vet jag själv hur det är, det är svårt i början av juli, det grillas lite överallt, familj och vänner är lediga samtidigt som allvaret börjar för en själv. Det är en utmaning.

Sändningstider:

Rosengård-Umeå: 12.50-15.00 SVT1/SVT Play

Linköping-Örebro: 15.25-17.30 SVT Play

Kommentatorer: Chris Härenstam och Markus Johannesson.

I studion: David Fjäll och Frida Östberg.

SVT SPORT I SOCIALA MEDIER

Twitter: @SVTSport

Instagram: @SVTSport

Facebook: SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Cupen

Mer i ämnet