Jonas Jerebko: ”Jag vet att många lag i NBA skulle behöva mig”

Uppdaterad
Publicerad

Basketstjärnan Jonas Jerebko, 34, är tillbaka i landslaget för att hjälpa Sverige i VM-kvalet.

Samtidigt hoppas han ta sig tillbaka till NBA lagom till slutspelet.

– Nu får de se mig spela. Sedan åker jag tillbaka till USA och är tillgänglig om det är någon som vill ha min hjälp, säger Jerebko till SVT Sport.

Den 208 centimeter långe forwarden från Kinna är Sveriges överlägset mest meriterade NBA-spelare med tio säsonger i världens bästa liga. Han är också den ende svensken som någonsin spelat en NBA-final.

Drömmen om att vinna en mästerskapsring i NBA lever fortfarande, och ett första steg dit kan vara att göra bra i från sig i de kommande två VM-kvalmatcherna mellan Sverige och Kroatien.

SVT Sport sänder båda matcherna, den första i Zagreb på fredag 25/2 och den andra i Norrköping på måndag 28/2.

– Det ska bli riktigt kul. Kärleken till basketen har sakta men säkert kommit tillbaka igen. Jag har tränat hårt i tre månader nu och kroppen känns bra, säger Jerebko.

”Då hade jag varit där”

Efter NBA-finalen med storklubben Golden State Warriors 2019 hamnade Jerebko i ryska Khimki, men lämnade sedan Moskva-klubben efter en konflikt och har därefter gått klubblös i över ett år.

– Jag hade ingen bra upplevelse i Ryssland och tappade väl glädjen lite grand, men nu är den tillbaka.

Vad är statusen på din klubblagskarriär?

– Jag fick ett par erbjudanden ute i Europa igen häromdagen, men just nu är det VM-kvalmatcherna som gäller och efter det åker jag tillbaka till USA. Jag vet att många NBA-lag skulle behöva mig.

Finns det några erbjudanden från NBA eller pågår någon förhandling?

– Då hade jag varit där. De kommer säkert att se de här två kvalmatcherna, sedan får vi se vad som händer. Jag åker tillbaka till Detroit till min fru och mina barn och fortsätter träna basket. Jag är redo om det ringer.

”Det är NBA-slutspel som gäller”

Jerebko berättar att han har tackat nej till alla erbjudanden i Europa den här säsongen.

När han i december öppnade för spel hemma i Svenska basketligan – i podcasten ”Bänkvärmarna” – slog det ner som en bomb i svensk basket.

Vad hände efter det? Hörde någon av sig?

– Självklart var det folk som hörde av sig. Jag stänger inga dörrar, men vi får väl se. Just nu är det VM-kvalmatcherna som gäller och sedan åker jag till USA.

Är du öppen för att spela i vilket NBA-lag som helst?

– Det är slutspel som gäller, det är de lagen som kommer att behöva min hjälp och vet att jag kan komma in med rutin. Jag har spelat NBA-slutspel mina fem senaste säsonger där borta och varit en bidragande orsak till att vi har gjort vad vi har gjort.

Se ett längre reportage med Jonas Jerebko i spelaren nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.