Foto: TT

Muhammad Alis hjärta vägrade sluta slå

Uppdaterad
Publicerad

”Våra hjärtan gör bokstavligt talat ont. Men vi är glada att pappa är fri nu”, så skrev Muhammad Alis dotter Hana Ali på instagram under gårdagskvällen.

Muhammad Ali avled tidigt under lördag morgon svensk tid, men enligt hans dotter Hana kämpade hennes pappa in i det sista.

”Alla hans organ hade slutat fungera men hans HJÄRTA slutade inte slå. I 30 minuter...fortsatte hans hjärta att slå”, skrev Hana Ali på sociala medier och fortsatte.

”Ingen hade någonsin sett något liknande. Ett tydligt tecken på hans styrka och vilja”.

”Vi viskade i hans öra”

I det känslosamma inlägget berättar Hana Ali också om hur familjen var samlade kring Muhammad Alis dödsbädd.

”Våra hjärtan gör bokstavligt talat ont. Men vi är så glada att pappa är fri nu. Vi försökte alla vara starka och viskade i hans öra: Du kan gå nu. Vi kommer vara okej. Vi älskar dig. Tack. Du kan gå tillbaka till gud nu. Tack för all er kärlek och allt stöd”, avslutar dottern.

Hana Alis inlägg.

Muhammad Ali kommer begravas i sin hemstad Louisville, Kentucky på fredag och världen har under helgen hyllat den amerikanske storboxaren.

Bland andra av tv-stjärnan Michael J. Fox som själv har diagnosen parkinson och som ställt sig frågan om Muhammad Ali någonsin blev arg över att se sin sjukdom.

– Jag ringde hans fru en gång och frågade henne om han blev arg över att se gamla bilder på sig själv som boxare, utan sjukdomen. Men hon sa nej – han tittar på det jämt, berättar Michael J. Fox.

– Muhammad var en fantastisk person. Innan jag blev diagnotiserad med parkinson så beundrade jag honom, honom som idrottsman, hans klass, hans stil och hans tro på det som var rätt och att stå upp för det – det var imponerande, säger han och fortsätter berätta om Ali som person.

– Han var alltid glad att vara där han var. Han var glad över att träffa människor och kunde kommunicera men dem utan att faktiskt kommunicera. Ville man vara anonym skulle man gå in i ett rum tillsammans med Muhammad Ali, alla uppmärksamhet riktades mot honom och han älskade det och förtjänade det, fortsätter han.

”Gick in med två titlar – kom ut med noll”

En av Muhammad Alis största konkurrenter, George Foreman, är kanske den som minns sin förlust-match ”Rumble in the jungle” bäst av alla nu.

– Jag kallar det för ”the mugg in the jungle” (stölden i djungeln). Jag kom dit med två tungviktsbälten och kom ut med noll, säger Foreman som år 1974 överraskande nog fick se sig besegrad av Ali. 

– Muhammad Ali hörde hemma i konsten, i politiken, han hörde hemma i vetenskapen. Han var ett fenomen – något vi aldrig kommer se igen, säger Foreman.

Även den förre amerikanske presidentkandidaten Jesse Jackson, som var involverad i människorättsarbetet tillsammans med Muhammad Ali, minns honom som en viktig person för det amerikanska samhället.

– Det jobbet han gjorde utanför ringen, att han satte stopp för laglig segregation och motsatte sig ett krig där vi förlorade många liv, de jobben var det som gjorde honom till en ännu större person globalt. Han är en legend vars arv kommer leva långt bortom döden, säger Jackson.

Muhammad Alis karriär och titlar

En 20-årig proffskarriär med 56 segrar av 61 möjliga. Det blev 37 knockouter, kultstatus och till slut en av tidernas största.

Här är de minnesvärda matcherna:

1960: Ali vann OS-guldet i Rom i lätt tungvikt – den första stora titeln.

1964: Sonny Liston knockades och Muhammad Ali tog världsmästartiteln för första gången.

1971: I tredje matchen efter comebacken förlorade han mot världsmästaren Joe Frazier.

1974: Den första klassikern gick under titeln ”The rumble in the jungle”. Där, i Zaire, tog Ali tillbaka världsmästartiteln efter att ha knockat mot George Foreman.

1975: Den andra klassikern gick under epitet ”The thrilla in Manilla”. Ali försvarade titeln mot Joe Frazier efter teknisk knockout i Filippinerna.

1978: Ali tappade titeln efter förlust mot Leon Spinks på poäng.

1979: Leon Spinks fick lämna tillbaka titeln efter att Ali vunnit på poäng.

1980: Ali gav upp mot Larry Holmes och miste därmed titeln.

1981: I sin sista match förlorade han mot Trevor Berbick på poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.