Porte var vid medvetande hela tiden och kunde kommunicera med sjukvårdspersonalen. Foto: TT.

Dubbla frakturer på Tour-cyklist

Uppdaterad
Publicerad

Richie Porte kraschade mot en bergvägg i 72 km i timmen och hemska bilder visades när hans nacke fixerades och han lyftes in i en ambulans vid gårdagens etapp av Tour de France. Det blev omfattande skador men han tros kunna börja träna igen om en månad.

Undersökningar visar att den australiska BMC-cyklisten ådragit sig frakturer på höger sida av kroppen; i nyckelbenet och bäckenet och är allmänt mörbultad och uppskrapad. Porte har en historik kring skador i högersidan av kroppen. Vid OS i Rio förra året bröt han höger axel. 

– Hans tillstånd var stabilt från början och han minns allt från kraschen, säger stallets läkare till Cyclingnews.

Ska börja träna igen i augusti

Han ska åka hem under dagen och ingen operation kommer att behövas. Stallet räknar med att Porte ska kunna börja träna lite lätt i början av augusti och att han ska kunna tävla igen innan säsongen är över. 

Olyckan skapade förstämning bland åkare och publik.

– Jag har sett bilderna på Richie Portes krasch och man får en fruktansvärd känsla, säger Chris Froome som drygade ut totalledningen efter att ha blivit trea igår.

Froome blev av med sin främste hjälpryttare Geraint Thomas, som vann den inledande tempoetappen och åkte i gula ledartröjan ett par dagar innan han åkte ned till andraplatsen, då denne bröt nyckelbenet i ett fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.