Froome och Dumoulin visar sin respekt för offren i Nice. Foto: TT Nyhetsbyrå

Froome utökade sin ledning – i en känslosam etapp

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriten Chris Froome är efter fredagens etapp ett steg närmare sin tredje Tour de France-titel. Det efter andraplatsen på den 13:e etappen, som vanns av suveräne Tom Dumoulin – med nästan minuten. Men före och efter handlade allt om vansinnesdådet i Nice.

Etappen, som trots massakern i Nice i går kväll, kördes som planerat 37,5 kilometer till målgången i La Caverne du Pont-d'Arc. Precis som på etapp nio var Tom Dumoulin starkast. Holländaren som tränas av svensken Mattias Reck, gled i mål på 50 minuter och 15 sek.

Nästan minuten efter var Froome. Men i totalen drygade britten ut ledningen till Bauke Mollema, som nu är en minut och 47 sekunder efter.

Dagens besvikelse var Froomes största rival, Nairo Quintana, som nu ligger nästan tre minuter bakom i totalen.

Tyst minut

För att hedra offren i torsdagens dåd hölls en tyst minut innan etappen startades. Och vid priscermonin placerade Froome och Dumoulin sin buketter på marken – i en gest av respekt för offren.

– Jag tycker att det är viktigt budskap. Det är definitivt dags att vi står enade. Jag är glad över hur det gick i dag, men allas tankar var bland människorna i Nice, säger Froome till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.