Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sepp Kuss har i praktiken säkrat totalsegern – se fina bilderna vid målgången Foto: TT Nyhetsbyrån

Hjälpryttaren Sepp Kuss vinner Vueltan 2023

Uppdaterad
Publicerad

Han såg till att Primož Roglič vann Giro d'Italia och Jonas Vingegaard Tour De France.

Nu har hjälpryttaren Sepp Kuss, 28, tagit hem totalsegern i Vueltan – före teamkamraterna Vingegaard och Roglič.

– Det har inte sjunkit in än, säger Kuss.

Det var först som 22-åring (2016) som amerikanen Sepp Kuss började tävla för ett landsvägsstall. 2018 vann han sin första totalseger, i Tour of Utah. Det är också hans hittills enda totalseger, då han konstant lagt fokus på att hjälpa sina ledare i laget vinna.

Det var kanske också därför förhandsfavoriterna släppte iväg Kuss i en utbrytning på den sjätte etappen i årets Vuelta, där han åkte i mål flera minuter före de värsta konkurrenterna.

Sedan den åttonde etappen har han lyckats behålla den röda ledartröjan, närmast före stallkamraterna Vingegaard och Roglič. Slutsegern har sedan varit en intern uppgörelse mellan de två ledarna i stallet och hjälpryttaren.

Inte hänt sedan 80-talet

Dominansen har varit totalt, vilket inte minst syntes på 13:e och 17:e etappen då man slutade etta, tvåa och trea. Det var första gången ett lag lyckades med bedriften i en bergsetapp sedan 80-talet.

– Jag hade inte förväntat mig det här, men tröjan är vacker och jag har hittat en ny nivå på självförtroendet. Jag vill bara hjälpa de här fantastiska killarna, två otroliga mästare, sade Kuss som ledde med åtta sekunder efter etappen.

Men i slutändan valde dock teamet att köra för Kuss.

– Det känns skönt att betala tillbaka till Sepp. Han har gjort så mycket för mig och Primoz, sade Vingegaard efter sista bergsetappen.

Går i mål i Madrid

Under lördagens etapp kunde Kuss åka i mål säkra totalsegern, som första amerikan på tio år (Chris Horner i Vueltan). Under söndagens sista etapp defilerade Jumbo-Visma-cyklisterna in i mål och säkrade alla de tre första platserna i Spanien runt.

KLIPP: Wout Pouls vinner den 20:e etappen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sepp Kuss har i praktiken säkrat totalsegern – se fina bilderna vid målgången Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.