Foto: Red Bull TV

Rissveds bröt efter krasch

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds kraschade på tredje varvet i världscuploppet i La Bresse, Frankrike, och tvingades bryta. ”Det är väldigt tråkigt, jag är besviken” säger 21-åringen till SVT Sport.

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds har haft en strålande vår i världscupen i cross country – hennes första säsong på seniornivå. Falutjejen kom nia i den första tävlingen i Cairns, Australien, och följde upp med att, trots en krasch, komma tvåa i förra helgens världscuptävling i tyska Albstadt. Däremellan har hon hunnit säkra ett EM-silver i U23-klassen.

I dagens tävling i franska La Bresse inledde hon starkt och låg med i klungan som jagade tättrion, trots att hon hade tejpat sin högra handled efter förra veckans fall.

OS i Rio de Janeiro 2016

Skadade handleden

Men efter en ny krasch i en stenig nedförsbacke på tredje varvet tvingades hon bryta loppet. 21-åringen föll ut i säkerhetsstaketet och tog sig direkt för högerhanden.

– Det är väldigt tråkigt. Jag är besviken. Jag kraschade väldigt hårt förra helgen och sedan har jag haft problem nu under veckan. Jag har bara kört ett pass i skogen och inte känt mig 100-procentig i handleden, säger Rissveds till SVT Sport.

Dagens lopp vanns av Jolanda Neff, Schweiz, före kanadensiskorna Cathrine Pendrel och Emily Batty.

Kraschade tre gånger

Efter att ha kraschat tre gånger valde Rissveds att bryta, för att undvika en ännu värre skada.

– Jag kände bara ”det här går inte”. Det är alldeles för stor risk att hålla på och krascha hela tiden. Det var mer cykeln som styrde mig, än tvärtom, säger hon.

Vurporna gjorde även att det blev tufft mentalt.

– Jag tappade psykiskt också, det blev svårt att fokusera.

”Extremt svåra förhållanden”

Förbundskapten Anders Ljungberg följde loppet hemma framför datorn.

– Hon hade inte styrkan att hålla i cykeln ordentligt. Banan var extremt svår och dessutom var det oväder där i natt. Det är extremt svåra förhållanden, säger han till SVT Sport.

Hur fortsättningen blir för Rissveds är inte bestämt.

– Jag får undersöka handen nu i veckan. Jag kommer att vara i Schweiz och egentligen skulle jag ha tävlat nästa helg, men även om det bara är mjukdelar som är skadade så tar det tid. Att tävla då är ju inte det bästa man kan göra, säger hon.

Har säkrat svensk OS-plats

Tillsammans med Alexandra Engen har Rissveds samlat rankingpoäng och redan säkrat en nationsplats till OS i Rio – SOK har dock inte bestämt vem av dem som får åka.

– Jag vet att SOK ser positivt på mina resultat så här långt. Och vi har en plats. Jag hoppas verkligen att det ska gå vägen, det vore en dröm som går i uppfyllelse i så fall. Men jag vill inte spekulera förrän jag vet till 100 procent, säger Rissveds.

Innan det är dags för OS väntar dock fler tävlingar. Dels en världscuptävling i Lenzerheide i juli, men innan dess VM i Nove Mesto.

– Det är planerat så. Det var därför jag bröt i dag också, hade jag fortsatt hade jag kanske gjort fler misstag och skadat mig värre.

”Fokuserar inte på resultat”

Om hon får en OS-biljett vill hon vara med och slåss om medaljerna, men hennes eget fokus ligger främst på prestationen.

– Jag brukar inte fokusera så mycket på resultat innan, jag försöker göra det bästa av dagen. Kommer jag till OS så ska jag göra så där också.

Hade du själv trott att din första säsong som senior skulle gå så här bra?

– Nej, när jag gick in i den här säsongen hade jag ingen aning om hur jag skulle stå mig. Men nu har jag bevisat både för mig själv och alla andra att jag är med där uppe och slåss. Det är förstås en kick för självförtroendet.

Resultat, världscupen i La Bresse:

Herrar, cross country

1) Julien Absalon, Frankrike, 1.26,38

2) Maxime Marotte, do, 1.27,38

3) Victor Koretzky, do, 1.28,02

52) Emil Lindgren, Sverige, 1.36,31.

Damer, cross country

1) Jolanda Neff, Schweiz, 1.28,30

2) Catharine Pendrel, Kanada, 1.28,55

3) Emily Batty, do, 1.29,18

32) Alexandra Engen, Sverige, 1.37,48.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet