Svenskarna etta och trea

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann tog sin första världscupseger någonsin, när årets sista världscup-hoppning avgjordes i Mechelen, Belgien i dag.

Dessutom knep landslagskollegan Jens Fredricson tredjeplatsen.

Många av världsstjärnorna rev ut sig redan i grundomgången – däribland världsettan Christian Ahlmann. Bara nio ekipage tog sig vidare till omhoppning – kvällens båda svenskar var två av dem.

– Det här kunde jag inte trott för ett  par veckor sedan. När jag började i  Genève red jag inte så bra, men det kändes jättebra hela helgen, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport efter segern.    

Världscupen i hästhoppning

– Jag är verkligen glad över det hela – det kunde inte varit en bättre avslutning på året, fortsätter 31-åringen.

Svensken, tillsammans med stoet Gotha, plockade dessutom sina första världscuppoäng, 20 stycken, för säsongen när de red felrfitt och snabbast i kväll.

”Det största jag vunnit hittills”

– Det är det största jag har vunnit hittills – det blir en bra nyårsfest i år.

Jens Fredricson stod också för en jätteprestation när han slutade trea. Placeringen innebär 15 vc-poäng. Redan innan dagens tävling hade han 22 poäng, och låg som näst bäste svensk på 20:e plats i totalställningen.

För att nå för världscupfinalen i Göteborg i april krävs runt 40 poäng. Tack vare dagens fina resultat har Fredricson nu 37 poäng – och en god chans att nå sitt mål.

– Jag tror kanske att jag behöver några poäng till, men det börjar se ljust ut, säger Fredricson till SVT Sport.

– Jag tror att både Henrik och jag är väldigt taggade på att rida world cup-finalen i vår, och ville ha de här poängen. Vi har satsat hela helgen på att förbereda oss själva och hästarna så att vi var i toppform till i dag.

Eckermann är åttonde svenska ryttare att vinna en världscupseger. Tidigare har Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard-Johnsson, Maria Gretzer, Helena Lundbäck, Angelica Augustsson, Royne Zetterman och Svante Johansson vunnit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i hästhoppning

Mer i ämnet