Dimitri Payet, i vinröd tröja, riskerar att påverkas av Brexit. Infällda bilder uppifrån: Martin Klette, Patrick Mörk, Daniel Geey. Foto: Bildbyrån

Så påverkas Premier League av brexit

Uppdaterad
Publicerad

Börserna har rasat, det brittiska pundet sjunker kraftigt och flera medier har rapporterat om en potentiell spelarflykt från Premier League. Men vad innebär egentligen brexit för världens mest penningstinna liga? SVT har talat med advokater, spelaragenter och experter på området. Här är bilden de ger.

Det här vet vi

  • Pundets ras försämrar klubbarnas förhandlingsposition

Från midnatt till lunchtid tappade brittiska pundet cirka fem procent mot euron till följd av folkomröstningen. Eftersom pundet blir mindre värt omräknat i andra valutor kan Premier League-klubbarna inte erbjuda lika lukrativa avtal.

– Skulle man som svensk spelare välja mellan att gå till en italiensk klubb, där man får betalt i euro, eller en engelsk klubb, där man får betalt i pund, är det klart att man räknar om vad lönen är värd i svenska kronor. Och där är det möjligt att man på kort sikt skulle påverkas, säger agenten Martin Klette, som bland annat företräder landslagsspelaren Albin Ekdal.

En lösning kan enligt den svenske agenten Patrick Mörk vara att skriva avtal i en annan valuta, men även där får de flesta engelska klubbar betala mer.

– I praktiken kan valutan bero på parternas förhandlingsposition. Troligen vill den säljande klubben ha betalningen i sin nationella valuta, säger den brittiska advokaten och idrottsrådgivaren Daniel Geey som menar att de engelska toppklubbarna är skickliga på att sprida sin valutarisk och därmed ej påverkas lika mycket:

– Stora klubbar i Storbritannien kommer att behålla ett bankkonto med valutan euro när de köper spelare från Europa.

  • Osäkerheten kan göra Premier League mindre attraktivt

Befintliga kontrakt fortlöper och påverkar inte klubbarna så länge Storbritannien är kvar i EU. Däremot spås Premier League-klubbarna bli beroende av nya regler när Storbritannien lämnat EU. Det kan exempelvis innebära att en EU-spelare som signerar ett fyraårsavtal i dag med en brittisk klubb kan tvingas söka arbetstillstånd – och om spelaren då inte uppfyller kraven så kan den inte spela i England. Om det blir så eller ej är oklart – men bara risken skapar en osäkerhet.

– Det är väl inte så att det hade hindrat mig från att göra en affär i sommar. Men visst, det är möjligt att man inte kan ha hundra procents garanti för det, säger agenten Martin Klette, som bland annat företräder Albin Ekdal, till SVT Sport.

Det här vet vi inte

  • Fortfarande oklart när EU-utträdet sker

För att förändringarna ska slå igenom krävs att Storbritannien lämnar EU. Men exakt när det sker är fortfarande väldigt oklart. De kortaste uppskattningarna utgör två år – de längsta nio år.

  • Ingen vet exakt hur ett brittiskt EU-utträde påverkar regelverket

– En EU-medborgare har automatiskt arbetstillstånd, medan om man är icke EU-medborgare finns det olika rekvisit. Det landet man tillhör måste vara tillräckligt högt rankat, och då ska man ha spelat ett viss andel av det landets landskamper de två senaste åren, säger Klette.

Så är regelverket som det ser ut i dag och skulle Storbritannien gå ur EU skulle då även EU-medborgare få söka arbetstilllstånd – i alla fall om inga regleringar sker.

– Jag tror att det på lång sikt kommer att innebära att engelska fotbollsförbundet kommer att anpassa reglerna, för man vill i slutändan ha en så konkurrenskraftig liga som möjligt. Men det finns ingen garanti för det, säger Klette som menar att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser:

– När sådana här saker händer får man först avvakta och se vad det får för följder på kort och lång sikt. Ofta är det så att det på lite längre sikt inte har så stor betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.